Sernik borówkowy na zimno według przepisu Oli Sadłowskiej (IG @olasad.food).
Składniki:
- 1 kg sera mielonego
- 250 g mascarpone
- 6-7 łyżek miodu kremowanego
- 4 czubate łyżki żelatyny
- 8 łyżek wrzątku
- 300 g świeżych, dojrzałych borówek + do dekoracji
- 150 g ciastek owsianych
- 70 g roztopionego masła
Wykonanie:
Ciastka zmiksuj w siekaczu na pył i połącz z rozpuszczonym masłem. Powstałą masę równomiernie ułóż na dnie tortownicy 20 cm i schłodź w lodówce. Następnie w dużej misce umieść ser, mascarpone i miód – ilość warto dostosować do swojego smaku. Składniki zmiksuj na jednolitą masę, a następnie rozłóż po równo do 3 naczyń. 300 g borówek zblenduj i dodaj do dwóch części masy (do jednej około 200 g, do drugiej około 100), dokładnie połącz. Boki tortownicy lekko natłuść i przyklej paski papieru do pieczenia. W małej miseczce połącz dwie łyżki żelatyny z 4 łyżkami wrzątku. Dokładnie wymieszaj i połącz z najbardziej borówkową masą. Wylewamy na schłodzony spód i ponownie umieszczamy formę w lodówce do stężenia. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzątku i dodajemy do drugiej masy owocowej. Przekładamy ją do formy i wstawiamy do lodówki. Białą masę uzupełniamy o dodatkową łyżkę miodu i ponownie rozpuszczoną żelatynę. Wykładamy jako ostatnią warstwę, dekorujemy borówkami i chłodzimy przez noc w lodówce. Przed podaniem dokładamy listki mięty. Smacznego!
0 komentarzy
zostaw komentarz