BLOGBLOG

Ryż na mleku kokosowym z dynią i miodem.

ryż na mleku kokosowym z dynia i miodem
Fot. absolutniedobre.pl

Autorki przepisu (Kamila i Marysia z bloga Absolutnie Dobre) nazywają to danie „comfort food” czyli jedzonko na poprawę humoru. Trzeba przyznać, że już sam wygląd zachwyca, a skojarzenia ze dzieciństwem rozgrzewają serce. Ryż na mleku to danie genialne w swej prostocie, a przy tym bardzo pożywne. Warto wspomnieć, że wykorzystany w przepisie miód pomarańczowy działa uspokajająco, relaksująco i rozluźniająco. Łagodzi bóle migrenowe, a także inne dolegliwości spowodowane stresem. Ogólnie poprawia nastrój, a spożyty przed snem ułatwia zasypianie.

Składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 szklanka wody
  • 200 g miąższu z dyni (upieczonej lub ugotowanej)
  • 1 małe kwaśne jabłko
  • 2 łyżki miodu pomarańczowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka prażonych orzechów (nerkowca, włoskich)

Wykonanie:

W rondelku zagotuj szklankę wody. Kiedy się zagotuje wsyp do niej ryż i chwilę gotuj. Następnie zmniejsz ogień i stopniowo dolewaj mleko oraz dorzuć pokrojone w kostkę obrane ze skóry jabłko. Mieszaj do momentu, aż ryż zgęstnieje i będzie miękki. Odstaw z ognia, chwilę zaczekaj aż przestygnie. Do ciepłego ryżu dodaj 1 łyżkę miodu oraz łyżkę rozgniecionej dyni i posyp cynamonem, a następnie jeszcze raz wymieszaj.
Danie jest gotowe, przełóż je do miseczki, a na wierzch dodaj resztę miąższu dyni i udekoruj ulubionymi orzechami i polej miodem.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *