BLOGBLOG

MIÓD POMARAŃCZOWY

Miód Pomarańczowy, czyli miód z kwiatu pomarańczy to jedna z rzadszych i szlachetniejszych odmian miodu.

Jak wygląda i smakuje?

Wbrew obiegowemu skojarzeniu nie smakuje pomarańczami. Ma natomiast przyjemnie świeży aromat kwiatowy z delikatną cytrusową nutą.  W smaku jest wyrazisty, lekko ostry trochę jak miód gryczany, ale tą ostrość równoważy łagodny kwiatowy aromat przywodzący na myśl miód akacjowy. Smaki doskonale ze sobą współgrają tworząc wyszukane połączenie.  Miód pomarańczowy jest miodem jasnym, o barwie herbacianej, niekiedy bardziej kremowej lub słomianożółtej.

Jakie ma zastosowanie?

Miód pomarańczowy działa uspokajająco, relaksująco i rozluźniająco. Łagodzi bóle migrenowe, a także rozstrój przewodu pokarmowego uwarunkowany stresem. Ma silne właściwości oczyszczające i pomaga zachować równowagę organizmu. Ogólnie poprawia nastrój, a spożyty przed snem ułatwia zasypianie.

W kuchni

Wspaniale sprawdza się jako dodatek do słodkich deserów, jogurtów, lodów i napojów. Wzmacnia smak przypraw przez co sprawia, że potrawy mają bardziej wyrazisty charakter. Trzeba jednak wiedzieć, że podczas pieczenia czy gotowania traci większość swojego smaku i aromatu dlatego polecamy go wykorzystywać w postaci surowej na zimno.

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *