BLOGBLOG

Twarożek miodowy z dynią na śniadanie.

twarożek miodowy z dynią
Fot. Cookandlife.pl

Twarożek to jeden ze śniadaniowych klasyków, ale twarożek miodowy z dynią według przepisu Cook and Life to propozycja,  która na pewno Was zaskoczy. Dynia nadaje serkowi piękny pomarańczowy kolor, a dodatek przypraw i miodu wzbogaca aromat potrawy.  Smakuje doskonale zwłaszcza na kromce świeżego chleba z masłem.

Składniki:

  • 150 g ekologicznego, chudego twarogu
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • Szczypta cynamonu i szczypta mielonego anyżu
  • Sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1 czubata łyżka puree z dyni, najlepiej Hokkaido
  • Kilka orzechów laskowych lub innych, ulubionych

 

Wykonanie:

Zaczynij od przygotowania dyni. Najpierw dokładnie ją umyj, a następnie wydrąż środek z pestkami i pokrój na mniejsze kawałki. Nie trzeba obierać dyni przed pieczeniem. Tak przygotowaną dynię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut (dolne i górne grzanie bez termoobiegu w temperaturze 190 stopni Celsjusza). Po upieczeniu całość zblenduj na puree. Można od razu przygotować w ten sposób całą dynię, a następnie nadmiar zamrozić na później.

Przystępujemy do przygotowania właściwego twarożku. W misce połącz ze sobą 1 dużą łyżkę puree, twaróg oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy. Wszystko dokładnie rozgnieć za pomocą widelca. Dodaj łyżkę miodu oraz przyprawy, a więc szczyptę cynamonu oraz zmielony anyż i jeszcze raz  bardzo dokładnie wymieszaj. Twarożek posyp drobno posiekanymi, ulubionymi orzechami. Twarożek miodowy z dynią na śniadanie gotowy. Smacznego!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *