BLOG

Lham lahlou – słodkie mięso

Lham lahlou- czyli w dosłownym tłumaczeniu ,,słodkie mięso” nazywane również tajine lahlou i berkok. Jest to danie mięsne, ale w wersji na słodko. Z miodem i słodkimi suszonymi owocami oraz migdałami. W efekcie duszenia powstaje aromatyczne soczyste danie, które jest bardzo popularne i lubiane w Algierii i jak pisze autorka, czyli Adrianna znana z Instagrama  Algieria.Moja Szczypta Orientu, jest często podawane na weselach.

Składniki:

  • 500/ 600 g baraniny lub wołowiny
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych moreli
  • 100 g rodzynek
  • garść obranych migdałów
  • duża łyżka masła
  • cebula
  • 1 i 1/2 łyżki miodu migdałowego
  • 2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy (jeśli nie macie, możecie pominąć)
  • laska cynamonu
  • gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • szczypta kurkumy lub szafranu dla ładnego koloru

Wykonanie:

Śliwki i morele włóż do miseczki. Owoce zalej gorącą wodą i zostaw na kilka minut, a następnie odcedź. W garnku rozpuść masło, a następnie dodaj startą na tarce cebulę i całość chwilę przesmaż. Dodaj pokrojone w kawałki mięso, cynamon oraz sól i pieprz. Zalej zimną wodą, tak aby przykryła mięso. Gotuj na niewielkim ogniu pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodaj miód, wodę z kwiatu pomarańczy oraz morele, śliwki, rodzynki i migdały. W razie potrzeby dolej trochę wody. Całość powinna się dusić jeszcze kilkanaście minut. Sprawdź smak i ewentualnie dodaj jeszcze soli i pieprzu. Gotowe danie podawaj z tym z czym lubisz na przykład z ryżem.

Smacznego!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *