BLOG

Smoothie bowl z jarmużem, kiwi i jabłkiem

Fot. Absolutniedobre.pl

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest odmianą kapusty popularną i chętnie spożywaną w wielu krajach, szczególnie w Skandynawii. W Polsce przez jakiś czas był zapomniany i traktowany jako roślina ozdobna obecnie wraca do łask. I bardzo dobrze, bo jarmuż zawiera mnóstwo błonnika, białka oraz całą skarbnicę witamin, w tym rzadko występującą w warzywach witaminę K. Ma również sporo soli mineralnych, przede wszystkim wapnia, potasu oraz sulforafanu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Oprócz tego jarmuż zawiera beta-karoten, luteinę i zeaksantynę, które również pomagają usuwać z organizmu wolne rodniki.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 240 g malin
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki płatków migdałów

 

Wykonanie:

Umyj i przygotuj owoce. Do blendera wrzuć pokrojone awokado, półtorej banana, połówkę jabłka, kiwi i garść jarmużu.
Zalej wszystko maślanką i miksuj, do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do miseczek, a wierzch dekoruj
odrobiną liści jarmużu i kawałkami owoców. Na koniec posypujemy nasionami chia.

 

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *