
Sajgonki to klasyczne danie kuchni azjatyckiej, które zdobyło popularność na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywane z mięsem i warzywami, z czasem doczekały się licznych wariantów – również tych roślinnych. Wege sajgonki to doskonała propozycja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych alternatyw, a w dodatku idealnie komponuje się z miodowym sosem, który dodaje im słodyczy i wyrazistości. Zobacz jak prosto możesz przygotować wegańskie sajgonki, które z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
- na rollsy
 - 15 arkuszy papieru ryżowego o średnicy 20-22 cm
 - 1 żółta papryka
 - 1 marchewka
 - kilka liści szpinaku
 - kilka liści sałaty radicchio
 - kiełki
 - 1 opakowanie tofu naturalnego
 - 1 ogórek
 - 1 awokado
 - czarny sezam
 - sok z cytryny do skropienia
 
na sos
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
 - 1 łyżka tahini
 - 1 łyżka octu ryżowego
 - sok z limonki
 - ½ szklanki sosu sojowego
 - 1 ząbek czosnku
 - ½ łyżeczki chilli
 
Wykonanie:
Ogórka i marchewkę obierz i pokrój w słupki, a paprykę w paseczki. Tofu odsącz z płynu, po czym również pokrój w paski. Awokado pokrój na plasterki, a następnie skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Kiedy wszystkie składniki są gotowe, przystępujemy do zawijania rollsów. Do dużej patelni wlej ciepłą wodę, w której będziesz moczyć arkusze papieru ryżowego. Namaczaj papier ryżowy pojedynczo, przez kilka sekund, tuż przed zwijaniem, po czym osusz czystą ściereczką. Na wilgotny arkusz wsyp kilka ziaren czarnego sezamu, 3 liście szpinaku, a na nich kilka słupków: marchewki, ogórka, papryki, kiełków oraz tofu. Zawiń jeden bok naleśnika (tak jak zawija się krokiety) tworząc kieszonkę na nadzienie, potem zwiń drugi koniec. Całość zroluj ciasno w roladkę. Przygotuj w ten sposób pozostałe rollsy, do wyczerpania składników.
 Na koniec w misce przygotuj sos z podanych w przepisie składników. Spring rollsy ułóż na desce i udekoruj. Podawaj z sosem do maczania.


1 komentarz
przepis 15 stycznia 2025
To jeden z tych przepisów, które chcę wypróbować na pewno, ponieważ jest prosty, a jednocześnie wydaje się, że można go modyfikować w zależności od gustu. Jestem ciekawy, jak różne wersje tego dania będą smakować!
zostaw komentarz