BLOG

Tosty z batata z kozim serem

Fot. Absolutniedobre.pl

Co zjeść na letnie śniadanie?

W upalne dni nie może być ono zbyt ciężkie, ale powinno dostarczyć energii na cały poranek. Wszak śniadanie to podstawa dnia i dobrego samopoczucia. Tosty, ale nie takie z pieczywa, a z batatów z dodatkiem serka, owoców i obficie polane miodem to nasza smakowita propozycja. Wykonanie tostów z batata nie przysporzy więcej trudności niż tych z pieczywa,  efekt „wow” dorzucamy gratis.

Składniki:

  • 2 większe bataty
  • 150 g słonego koziego serka do smarowania
  • miód lipowy
  • garść borówek amerykańskich
  • 2 łyżki pestek granatu
  • 2 łyżki rozdrobnionych pistacji
  • 2 łyżki oliwy

Wykonanie:

Bataty dokładnie umyj. Nie obieraj, pokrój ze skórką wzdłuż na plastry szerokości około 5 mm. Każdy z plastrów posmaruj oliwą z obu stron, po czym włóż do tostera i opiekaj. Jeżeli nie masz tostera możesz je podpiec w piekarniku w temp 190°C. W obu przypadkach czas pieczenia to 10-12 min. Upieczone bataty wyjmij z tostera i wystudź na kratce. Po wystudzeniu posmaruj każdy z plastrów kozim serkiem, po czym ułóż na nim owoce. Na koniec polej miodem.

 

A do polania polecamy miód lipowy, jeden z pierwszych letnich miodów. Pochodzi z nektaru kwiatów lipy, która kwitnie na przełomie czerwca i lipca. Jego znakiem rozpoznawczym jest lekko pikantny smak i niesamowity aromat kwiatów lipy, wyraźnie wyczuwalny już po otwarciu słoiczka.  Ze względu na swój wyrazisty smak doskonale pasuje do dań wytrawnych. Miód lipowy ma wiele zalet, ale najbardziej ceniony jest ze względu na swoje zastosowanie w profilaktyce przeziębień.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *