BLOG

Zupa krem z marchewki

fot. Absolutniedobre.pl

Słodko pikantna zupa krem z marchewki z dodatkiem miodu wielokwiatowego to szybki sposób pożywny pełen wartości obiad. Jest to jedna z bardziej uniwersalnych zup – sprawdzi się i zimą i latem. Jest lekka, jednocześnie pożywna, a  dzięki dodatkowi chilli rozgrzewająca,  zarazem i słodka i ostra – po prostu pyszna.

Składniki:

  • 8 marchewek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 por biała część
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1l bulionu warzywnego
  • lub drobiowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki chilli
  • sól
  • pieprz do smaku
  • kiełki z rzodkiewki

 

Wykonanie:

Warzywa umyj i obierz. Cebulkę pokrój w drobną kostkę, por w talarki, marchew w grubsze plastry, a ziemniaki na kawałki. W garnku roztop masło wraz z olejem. Wrzuć do niego pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmaż, po czym dodaj pokrojony por. Smaż dalej, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj marchewkę, ziemniaki i smaż dalej na małym ogniu przez około 10 min. co chwilę mieszając. Do usmażonych warzyw wlej bulion i gotuj przez 30 min. aż warzywa całkiem zmiękną. Na koniec zmiksuj zupę za pomocą blendera. Dodaj śmietankę, miód, sok z cytryny, paprykę, sól i pieprz do smaku. Podawaj dobrze ciepłą posypując po wierzchu kiełkami rzodkiewki.

Przegrzany miód traci swoje właściwości prozdrowotne. Dlatego zanim dodasz go do zupy odstaw ją na chwilę aby ostygła. Powinna być bardzo ciepła, ale nie gorąca.

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *