Żelki to jedne z bardziej lubianych słodyczy, a my wiemy jak zrobić je w domu w dodatku w wersji fit. Żelki miodowo imbirowe są nie tylko smaczne ale też bardzo wartościowe, a to za sprawą samych składników. Miód, który stanowi całą słodycz w tym przepisie wraz z imbirem poprawia odporność i wspomogą odporność organizmu, tak ważną w chłodnych porach roku.
Korzeń imbiru zawiera mieszaninę związków biologicznie czynnych, dzięki którym mózg pracuje wydajniej, wątroba sprawniej odtruwa organizm, a układ pokarmowy produkuje jeszcze większe ilości enzymów trawiennych. Imbir został odkryty prawdopodobnie na wyspach Melanezji, początkowo znany w kuchni i medycynie Azji skąd później dotarł nad Morze Śródziemne i w końcu do nas. Jest jedną z najstarszych roślin uprawnych przez człowieka, w Polsce jednak nie ma warunków do jej rozwoju. Imbir działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjne, dlatego jest niezastąpiony w profilaktyce przeziębień. Pomaga zwalczać mdłości dlatego, zalecany jest kobietom w ciąży, jest też składnikiem leków na chorobę lokomocyjną. Rozgrzewa i pobudza, stąd w Azji uznawany jest za jeden z afrodyzjaków.
Składniki
200 ml wody
5 łyżeczek żelatyny w proszku
6 łyżek miodu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka świeżego,
drobno startego imbiru
Wykonanie
Rozpuść żelatynę w ciepłej wodzie. Do wody z żelatyną dodaj sok z cytryny, miód i imbir, po czym wszystko dokładnie wymieszaj. Letni płyn przelej do małych silikonowych foremek do lodu. Wstaw do lodówki do stężenia. Przechowuj w lodówce nie dłużej niż tydzień.
0 komentarzy
zostaw komentarz