Zupa krem z buraków to jedno z tych dań, które potrafią zachwycić zarówno smakiem, jak i wyjątkowymi walorami zdrowotnymi. Nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, zachwycając intensywnym, głębokim kolorem, ale także dostarcza organizmowi mnóstwa cennych składników odżywczych. To jedno z tych dań, które łączą w sobie doskonały smak i dbałość o nasze zdrowie, co sprawia, że jest to idealna zupa na jesienne dni. Przepis jest dość prosty, ale mamy dla Was kilka wskazówek które uczynią gotowanie zupy naprawdę szybkim. Pierwsza rzecz to buraki – upiecz dzień wcześniej. Druga sprawa to bulion – warto również przygotować go wcześniej, można ugotować go więcej i zamrozić, w ten sposób będziesz mieć gotową bazę dla kilku zup. Na koniec pamiętaj, że zanim dodasz do zupy miód pozwól
jej przestygnąć, aby nie stracił on swoich właściwości.
Składniki
- 1 pietruszka
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 7 średnich, upieczonych buraków
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 l bulionu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- pieprz
- świeży tymianek
- kwaśna, gęsta śmietana do dekoracji
0 komentarzy
zostaw komentarz