BLOG

Zupa z soczewicy

zupa z soczewicy
Fot. Absolutniedobre.pl

Jesień zachwyca kolorami liści, ale to także czas, kiedy zupy stają się nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. W miarę jak dni stają się chłodniejsze, zupa staje się nie tylko sycącym posiłkiem, ale także źródłem komfortu i ciepła. Zupa z soczewicy łączy obie te cechy. Doskonale smakuje i rozgrzewa dając uczucie komfortu i sytości. W poniższym przepisie pojawia się dodatek, który pewnie niektórych czytających może zaskoczyć. Miód to nie tylko pyszny dodatek do herbaty czy składnik zdrowych przekąsek; jest również interesującym akcentem w kontekście zup wzbogacając ich smak, a także właściwości.

Składniki

  • 1 por (biała część)
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach
  • 1 średnia marchew
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki
  • 1½ l bulionu warzywnego
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka trawy cytrynowej
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • sól do smaku
  • 1 łyżka natki pietruszki do posypania

 

Sposób przyrządzania
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojony por, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę, następnie dodaj pokrojoną w plastry marchew, posiekany imbir i resztę przypraw, oprócz pieprzu cayenne. Mieszając podsmaż przyprawione warzywa, po czym dodaj pomidory z puszki i bulion, wymieszaj i gotuj około 5 min. Następnie dorzuć opłukaną soczewicę i gotuj
kolejne 20 min, po czym dodaj ciecierzycę. Gotuj jeszcze ok. 10 min., do czasu aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec wciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem cayenne, a po przestudzeniu dodaj miód. Zupę przelej do miseczek i podawaj ciepłą posypaną natką pietruszki.
0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *