Jesień zachwyca kolorami liści, ale to także czas, kiedy zupy stają się nieodłącznym elementem naszego codziennego menu. W miarę jak dni stają się chłodniejsze, zupa staje się nie tylko sycącym posiłkiem, ale także źródłem komfortu i ciepła. Zupa z soczewicy łączy obie te cechy. Doskonale smakuje i rozgrzewa dając uczucie komfortu i sytości. W poniższym przepisie pojawia się dodatek, który pewnie niektórych czytających może zaskoczyć. Miód to nie tylko pyszny dodatek do herbaty czy składnik zdrowych przekąsek; jest również interesującym akcentem w kontekście zup wzbogacając ich smak, a także właściwości.
Składniki
- 1 por (biała część)
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
- 1 średnia marchew
- 1 szklanka ciecierzycy z puszki
- 1½ l bulionu warzywnego
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- sól do smaku
- 1 łyżka natki pietruszki do posypania
Sposób przyrządzania
W dużym garnku rozgrzej olej, dodaj drobno pokrojony por, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż chwilę, następnie dodaj pokrojoną w plastry marchew, posiekany imbir i resztę przypraw, oprócz pieprzu cayenne. Mieszając podsmaż przyprawione warzywa, po czym dodaj pomidory z puszki i bulion, wymieszaj i gotuj około 5 min. Następnie dorzuć opłukaną soczewicę i gotuj
kolejne 20 min, po czym dodaj ciecierzycę. Gotuj jeszcze ok. 10 min., do czasu aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec wciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem cayenne, a po przestudzeniu dodaj miód. Zupę przelej do miseczek i podawaj ciepłą posypaną natką pietruszki.
0 komentarzy
zostaw komentarz