BLOG

Miodowe Pad Thai

Kuchnia azjatycka bardzo pasuje do miodu. Pewnie dlatego, że łączy w sobie wszystkie smaki słony, słodki i kwaśny w bardzo zdecydowany sposób. Miodowe Pad Thai w opracowaniu Melodylaniella to autorska wariacja na temat klasycznego przepisu.

Składniki:

  • 250g makaronu Chow Mein
  • 400g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 żółta papryka
  • 1 mały kawałek imbiru
  • 2 jajka
  • 2 dymki lub szczypiorek
  • garść orzeszków ziemnych lub nerkowca

sos

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki miodu  – autorka użyła miodu wielokwiatowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta chili
  • szczypta słodkiej papryki

Wykonanie:

Zacznij od ugotowania makaronu, ponieważ instrukcja gotowania znajduje się na opakowaniu nie zamieszczamy jej tutaj :). Po ugotowaniu makaron odcedź i odstaw. Pierś z kurczaka pokrój w kawałki nie większe niż 2 na 2 cm. Imbir i czosnek, paprykę, orzechy oraz cebulkę również posiekaj i zostaw na deseczce.  W osobnej miseczce przygotuj składniki na sos, a następnie wymieszaj je razem. Przygotuj sporą patelnię, powinna ona być na tyle duża, aby pomieścić wszystkie składniki przygotowane na potrawę. Patelnie ustaw na średnim gazie, wlej olej i wrzuć posiekany imbir i czosnek. Podsmaż je około 2 min, po czym wrzuć na patelnię pokrojoną pierś z kurczaka. Smaż razem do czasu, aż mięso będzie w całości ścięte- około 2 min. Teraz dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i smaż kolejne 2 minuty. Kiedy kurczak jest już usmażony wbij na patelnię dwa jajka, po czym zwiększ płomień kuchenki  i smaż wszystko na dużym ogniu 2 minuty energicznie mieszając. Na koniec dodaj makaron oraz przygotowany wcześniej sos i smażyć jeszcze chwilę.
Gotowe danie ułóż na talerzu, posyp posiekanymi orzechami i cebulką dymką.
0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *