Crumble możesz serwować w roli deseru, ale sprawdzą się również jako śniadanie. Doskonale smakują z bitą śmietaną lub gałką lodów. Co więcej, jego prostota i możliwość dostosowania składników sprawia, że jest to danie, które możesz przygotować z tym, co masz pod ręką. Wystarczy trochę owoców – świeżych lub mrożonych – i chrupiącej kruszonki na bazie tłuszczu, miodu i płatków owsianych. Crumble idealnie komponuje się z różnymi owocami – od jabłek, przez jagody, po maliny czy śliwki. W poniższym przepisie postawiliśmy na maliny i jabłka, ale ty możesz dowolnie eksperymentować, łącząc owoce w różnych proporcjach, aby uzyskać unikalne połączenia smaków. Jeśli chcesz dodać mu wyrazistości, spróbuj dosypać odrobinę cynamonu lub gałki muszkatołowej do owoców, a do kruszonki dorzuć posiekane orzechy czy płatki migdałów.
Najlepsze w crumble jest to, że można je przygotować w zaledwie kilka chwil. To danie idealnie nadaje się na początek dnia, szczególnie w chłodniejsze poranki, kiedy potrzebujesz czegoś rozgrzewającego i pożywnego.
Składniki
- 2 jabłka
- 240 g malin
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki płatków migdałów
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na większe kawałki. Wrzuć je do rondelka z dwiema łyżkami wody i skrobią kukurydzianą. Dodaj cynamon oraz maliny i gotuj przez 2 minuty. Przygotuj kruszonkę. Płatki owsiane zmiksuj z olejem i miodem. Powinny być posiekane na drobne kawałeczki, ale nie na całkowity miał. W naczyniu żaroodpornym lub foremce do tarty ułóż podduszone owoce równomiernie przykrywając dno. Następnie przykryj je kruszonką z płatków owsianych, a na wierzch wysyp płatki migdałowe. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Najlepiej smakuje na ciepło, dlatego serwuj od razu.
0 komentarzy
zostaw komentarz