Krem orzechowo – kakaowy to taka mała słodka przyjemność, na którą chyba każdy czasem się skusi. Taki krem można z łatwością przygotować w domu z ogólnodostępnych składników jak orzechy i kakao. Do słodzenia polecamy miód spadziowy, bo jest delikatny w smaku i bardzo słodki, idealny do słodzenia kremów takich jak ten.
Przepis na krem orzechowo – kakaowy opracowała dla nas Ola Sadłowska ( IG @olasad.food)
Składniki:
- 180 g orzechów laskowych (wcześniej uprażonych i obranych ze skórki)
- 2 – 2,5 pełne łyżki miodu spadziowego
- 1,5 łyżki kakao
- 1/3 szklanki mleka lub napoju roślinnego, np. o smaku waniliowym (w temperaturze pokojowej)
- szczypta soli himalajskiej
Wykonanie:
Obrane ze skórek i uprażone orzechy umieść w siekaczu i zmiksuj na bardzo gładką pastę, o konsystencji masła orzechowego. Do szklanki wlej mleko, dodaj miód, kakao i sól, a następnie dokładnie wymieszaj. Przygotowaną mieszaninę dodaj do zmiksowanych orzechów i całość ponownie zmiksuj. Krem gotowy.
Teraz wystarczy przełożyć do słoiczka i lekko schłodzić. Serwować do pieczywa lub naleśników. Smacznego!
0 komentarzy
zostaw komentarz