Wśród różnych mięs, nie ma drugiego, które lepiej pasuje do miodu niż kurczak. Delikatne białe mięso dojrzewające przed gotowaniem w słodkich marynatach to wyróżnik kuchni azjatyckiej, ale nie tylko. Kurczak duszony w sosie własnym, to przepis Patrycji z bloga Zrób to smacznie. Przygotowanie tego dania jest bajecznie proste, a efekt zaskoczy niejednego smakosza.
W przepisie wykorzystany został miód lipowy z naszej klasycznej serii miodów. Wyróżnia się on lekko pikantnym smakiem i dzięki temu dobrze pasuje do dań wytrawnych z białego mięsa.
Składniki:
- około 1 kg pałek lub podudzi z kurczaka
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 łyżeczka majeranku
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 2 łyżeczki płynnego miodu lipowego
- 2 łyżeczki musztardy miodowej
- sól do smaku
- około 1 szklanki wody do podlewania mięsa
Wykonanie:
W misce umieść olej, miód, musztardę, sól, obie papryki i majeranek, dobrze wymieszaj marynatę. Mięso włóż do miski, wymieszaj w marynacie tak, by pokryła całą powierzchnię mięsa. Odstaw do lodówki na około 2-3 godziny.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Podsmaż uprzednio zamarynowane mięso z jednej strony. Następnie mięso obróć na drugą stronę aby się smażyło, a na boki patelni ułóż pokrojoną cebulę, aby lekko się zarumieniła. Podsmażone z obu stron mięso podlej połową szklanki wody, zmniejsz palnik grzewczy, przykryj patelnię pokrywką i duś około 20 minut (należy kontrolować co jakiś czas ilość wody na patelni a w razie potrzeby dolewać). Po tym czasie przełóż mięso na drugą stronę i dalej duś kolejne 15- 20 minut, kontrolując ilość wody. Czas duszenia zależy od wielkości kawałków mięsa.
0 komentarzy
zostaw komentarz