BLOG

Miód jesienią

 

 

Polska jesień

 

Kiedy nadchodzi jesień.

Dni stają się krótsze, a słońce nie ogrzewa już tak jak jeszcze kilka tygodni temu. Co raz częściej otulamy się ciepłym szalem, a wieczory spędzamy pod kocem z ciekawą książka w ręce. Szukamy sposobów, by w naturalny sposób zadbać o swój komfort i zdrowie, a rozgrzewające potrawy i napoje towarzyszą nam w ciągu dnia.

 

Miody wielokwiatowe Huzar

 

Miód jesienią nieodmiennie kojarzy się z herbatą. Już nasze babcie wiedziały, że to najsmaczniejszy sposób by zapobiegać przeziębieniom i spadkom odporności. Do przygotowania naparu najczęściej wybieramy tą czarną i podajemy z miodem i cytryną. To jednak nie jedyny sposób na jesienną herbatę. Kiedy klasyczny susz zastąpimy mieszanką ziół zyskamy ciekawy smak i dodatkowe właściwości wspomagające organizm.

Miód w kuchni

 

O herbatach pisaliśmy już kiedyś na blogu. Jeśli jeszcze nie trafiliście na ten post to serdecznie go polecamy, znajdziecie go tutaj. Znajdziecie w nim kilka ciekawych przepisów na herbaty i garść wiedzy na temat miodu.

 

herbata z miodem

 

Co nowego tej jesieni?

Zwróciliście już pewnie uwagę na widoczne na zdjęciach nowe etykiety naszych miodów. W tym roku postawiliśmy na odświeżenie wyglądu wielu naszych produktów. Nowe etykietki zyskały wszystkie miody z naszej podstawowej serii Miody Huzar. Smaki Świata natomiast, przeobraziła się w serie Miody Europejskie, ale na ten temat napiszemy jeszcze osobny wpis.

 

miód lipowy huzar

 

Miód jesienią

W sklepach najwcześniej pojawią się miody wielokwiatowy, i lipowy. Te dwie odmiany są najczęściej wybieranymi miodami w Polsce. Jesienią warto zaopatrzyć się w zapas miodu lipowego. Jego rozgrzewające właściwości, będą cennym wsparciem w sezonie przeziębieniowym. Regularne picie naparów z miodem lipowym odżywia organizm i zmniejsza jego podatność na infekcje, byście mogli w pełni korzystać z uroków jesieni.

 

miód spadziowy

 

Drugi polecany miód jesienią, to miód spadziowy. Jeden z bogatszych w składniki antybiotyczne miodów, polecany w okresach obniżonej odporności i wyczerpania. Ze względu na działanie antyseptyczne jest wartościową pomocą w stanach zapalnych dróg oddechowych. Warto też pamiętać, że zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia ogólne samopoczucie, działa uspokajająco. Obniża szkodliwe działanie używek jak: kawa, herbata, tytoń, alkohol.  

 

miody huzar

 

Na zakończenie przypominamy, że miód traci swoje cenne właściwości w temperaturze 40 stopni, dlatego poleca się go dodawać do przestudzonej herbaty. W wyższej temperaturze pozostaje nam jedynie jego smak i aromat.

Życzymy Wam słodkiej i słonecznej jesieni.

 

2 komentarze
  • Stefania 02 października 2019 odpowiedź

    Piękna sceneria i kotek wspaniały. Wspaniały wpis.

  • Patrycja Iwanicka 02 października 2019 odpowiedź

    Moja rodzinka wcina miód przez cały rok, wszyscy go kochamy. Dzięki niemu mamy lepszą odporność. Państwa miody mają ciekawe smaki i wzbogacają wiele potraw.
    I oczywiście pamiętam by nie dodawać go do wrzątku 🙂

zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *