BLOG

MIÓD POMARAŃCZOWY

Miód Pomarańczowy – jedna z rzadszych odmian miodu powstaje z nektaru kwiatów pomarańczy, które mimo swej popularności w handlu są mało znanymi roślinami, a szkoda bo są bardzo ciekawe.

Pomarańcze pochodzą z Azji, skąd migrowały do licznych krajów strefy subtropikalnej. Do Europy sprowadzili je żeglarze. Legendy przypisują tę zasługę słynnemu Portugalczykowi Vasco da Gamma, jednak jak to zwykle z legendami bywa – wersje są różne.
Kilka ciekawych faktów o pomarańczach:
  • są długowieczne – mogą osiągnąć nawet 100 -150 lat
  • kwitną i owocują kilka razy w sezonie więc na jednym drzewie w tym samy czasie mogą występować i kwiaty i owoce
  • dojrzewanie owoców jest ściśle powiązane z dostępnością światła słonecznego przy jego braku dojrzałe owoce pozostają na gałęziach przez długi czas, wiosną znów stają się zielone, a jesienią żółkną
Miód Pomarańczowy Seria MIODY EUROPEJSKIE

Jak wygląda i smakuje miód pomarańczowy?

Wbrew pierwszemu skojarzeniu wcale nie smakuje pomarańczami. Ma natomiast przyjemnie świeży aromat kwiatowy z delikatną cytrusową nutą. W smaku jest wyrazisty, lekko ostry trochę jak miód gryczany, ale tą ostrość równoważy łagodny kwiatowy aromat przywodzący na myśl miód akacjowy. Smaki doskonale ze sobą współgrają tworząc wyszukane połączenie. Miód pomarańczowy jest miodem jasnym, o barwie herbacianej, niekiedy bardziej kremowej lub słomianożółtej.

Jakie ma zastosowanie?

Miód pomarańczowy działa uspokajająco, relaksująco i rozluźniająco. Łagodzi bóle migrenowe, a także rozstrój przewodu pokarmowego uwarunkowany stresem. Ma silne właściwości oczyszczające i pomaga zachować równowagę organizmu. Ogólnie poprawia nastrój, a spożyty przed snem ułatwia zasypianie.

Miód pomarańczowy w kuchni.

Wspaniale sprawdza się jako dodatek do słodkich deserów, jogurtów, lodów i napojów. Wzmacnia smak przypraw przez co sprawia, że potrawy mają bardziej wyrazisty charakter. Trzeba jednak wiedzieć, że podczas pieczenia czy gotowania traci większość swojego smaku i aromatu dlatego polecamy go wykorzystywać w postaci surowej na zimno.

 

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *