Miody niezależnie od rodzaju są niesamowitym wytworem natury o wielu cennych właściwościach. Jednak nawet pośród tak ciekawej grupy można znaleźć te, które wręcz zdumiewają i to na różne sposoby. Poniżej „top 3” niesamowitych miodów. Poznajcie je.
Najstarszy miód świata.
Jedną z bardziej niesamowitych właściwości miodu jest jego trwałość. Przechowywany w sprzyjających warunkach miód, chociaż traci aromat, to zachowuje przydatność do spożycia bardzo długo. Jak długo? Niekiedy nawet stulecia, albo tysiąclecia, jak w przypadku miodu znalezionego w Gruzji. Znajdowano już naczynia z miodem w wykopaliskach archeologicznych na Krecie i w piramidach w Egipcie, jednak najstarszy znaleziony miód pochodzi właśnie z okolic Tibilisi w Gruzji i datuje się na 5500 lat. Jak wykazały przeprowadzone badania mimo upływu tysiącleci nadal był jadalny, chociaż my i tak nie rekomendujemy spożywania aż tak starych miodów.
Jak to możliwe? – Tak długą trwałość umożliwiły odpowiednie warunki przechowywania jak stała umiarkowana temperatura panująca we wspomnianych obiektach, suchy klimat i brak światła. Ponadto zawarte w miodzie liczne substancje o działaniu antybakteryjnym i antygrzybicznym, zadziałały jak naturalne konserwanty.
Najdroższy miód świata
Kolejny w naszym zestawieniu niesamowity miód to Miód Elficki lub bardziej światowo Elvish, pochodzi z Turcji i cieszy się mianem najdroższego miodu świata. Został odkryty dość niedawno, bo w 2009 roku. Co ciekawe niemal od początku osiąga niebotyczne ceny na giełdach.
Niezwykle jest miejsce jego powstawania. Zamiast w ulach pszczoły wytwarzają go w głębokiej na 1 800 m jaskini w dolinie Sarıçayır w północno – wschodniej Turcji. Po raz pierwszy pszczoły wylatujące z niej zauważył Günay Gündüz turecki pszczelarz w 2009 roku. Jego rodzina trudni się pszczelarstwem od trzech pokoleń, zaintrygowany niezwykłym zjawiskiem postanowił je lepiej zbadać i tak dotarł do niecodziennie umiejscowionych pszczelich gniazd. Do wydobycia miodu potrzebna była ekipa zawodowych grotołazów wyposażonych w profesjonalny sprzęt. Za pierwszym razem udało się zebrać 18 kilogramów dzikiego miodu.
By zbadać jego właściwości, Gündüz wysłał próbki do niezależnego laboratorium we Francji, gdzie sprawdzono skład i potwierdzono jakość. Jak twierdzi pszczelarz, w badania wykazały, że znaleziony miód jest w stu procentach naturalny i niezwykle bogaty w składniki. Prócz walorów, których dostarcza lokalna roślinność miód Elficki zawiera także ogromną ilość minerałów pochodzących ze ścian jaskini.
Pierwszy kilogram miodu sprzedano na francuskiej giełdzie już w roku jego odkrycia za rekordową sumę prawie 190 tysięcy złotych. Następnie zainteresowała się nim chińska firma farmaceutyczna, która zaoferowała 120 tysięcy za słoik. Na chwilę obecną cena za jeden kilogram miodu wynosi 20 000–25 000 zł. I choć wartość jego spada, nadal jest najdroższym miodem na świecie.
Do końca nie wiadomo, dlaczego ten miód, jest aż tak drogi. Zapewne znaczenie ma niezwykłe i trudno dostępne miejsce jego pozyskania oraz specyficzny skład, ale czy to aby nie jakaś spekulacja?
Najzdrowszy miód świata
Zestawienie zamyka Manuka, która cieszy się niegasnącą opinia najzdrowszego miodu świata. Pochodzi z Nowej Zelandii, gdzie wytwarzana jest z nektaru kwiatów krzewu o tej samej nazwie. W języku Maorysów manuka oznacza „miód z drzewa herbacianego” i to właśnie oni jako pierwsi używali go do celów medycznych.
Co wyróżnia ten miód to jego niezwykłe właściwości lecznicze, które zawdzięcza wysokiej zawartości związku o nazwie methylglyoxal oznaczanego skrótem MGO.
Występuje on we wszystkich miodach, ale nie we wszystkich w takiej samej ilości. Większość miodów zawiera MGO w ilości około 10 mg na kg, manuka natomiast znacznie więcej bo w zależności od rodzaju od 30 do nawet 550 mg na kg. To właśnie MGO odpowiada za właściwości bakterio, wiruso i grzybobójcze miodu manuka.
Na etykietach miodów manuka znajdziemy informację o minimalnej zawartości methylglyoxalu: pochodzące z Nowej Zelandii produkty mają odpowiednie oznaczenia liczbowe – MGO 30+, MGO 100+, MGO 200+, MGO 400+ i MGO 550+.
Jakie działanie ma manuka?
- Dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, a także zabezpiecza je przez zakażeniem. Dlatego stosowany jest między innymi w kuracjach przeciwtrądzikowych oraz przy wspomaganiu gojenia się zmian na skórze.
- Pozytywnie wpływa on na pracę układu pokarmowego, wspomaga leczenie owrzodzeń regulując florę bakteryjną jelit, łagodzi stany zapalne oraz refluks i zgagę.
- Wspomaga on organizm w walce z drobnoustrojami przyczyniają się do poprawy odporności. A także łagodzi stany zapalne układu pokarmowego, zapalenia gardła, zatok oraz błony śluzowej nosa.
Manuka mimo wysokiej ceny jest dostępna w sprzedaży na całym świecie, a jej właściwości są szeroko doceniane.
0 komentarzy
zostaw komentarz