Zastanawiacie się co ma miód wspólnego z pierogami? Już wyjaśniamy. Te niebanalne pierogi dla wielbicieli buraków i koziego sera smakują najlepiej z dressingiem na bazie miodu i musztardy. To danie zaproponowane przez Olę Sadłowską znaną z Instagrama @olasad.food jest w istocie tym co kochamy, czyli połączeniem tradycyjnej formy z odrobiną eksperymentalnego szaleństwa. Takie pierogi będą ciekawą alternatywą dla klasycznego farszu z kapustą i grzybami, kto się odważy podać je na święta?
Składniki:
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml bardzo gorącej, przegotowanej wody
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego
Farsz:
- 400 g ugotowanego w całości buraka
- 120 g koziego sera
- 1 łyżeczka soli
- świeżo mielony pieprz
- opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Sos:
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- 2 łyżki płynnego miodu gryczanego @miodyhuzar
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
do podania
- wiórki zimnego masła
- mieszanka sałat
Wykonanie:
Mąkę połącz w misce z solą, wlej olej i gorącą wodę, wymieszaj łyżką. Kiedy masa będzie chłodniejsza zagnieć ręcznie ciasto, tak aby uzyskać elastyczną i gładka konsystencję. Przykryj miskę i odstaw na 10 minut.
Kiedy ciasto odpoczywa do drugiej miski zetrzyj na dużych oczkach obranego buraka. Dodaj kozi ser i dopraw. Farsz dokładnie wymieszaj.
Zanim przystąpisz do lepienia pierogów warto wcześniej przygotować sos, aby miał czas dojrzeć, a wszystkie aromaty połączyć się ze sobą. Składniki na sos wymieszaj w słoiczku, a następnie odstaw w chłodne miejsce.
Kiedy wreszcie nadejdzie czas na właściwe lepienie pierogów blat podsyp lekko mąką, aby ciasto nie przywierało do niego. Ciasto uformuj w kulkę, a następnie rozwałkuj na grubość nie większą niż 2-3 mm. Szklanką, lub foremką wytnij koła. Każde z nich wypełnij czubatą łyżeczką farszu i sklej robiąc na brzegu efektowną falbankę. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi wyjmij i przełóż wiórkami masła, aby się nie pokleiły. Polej sosem miodowo-musztardowym i podaj z zieleniną.
0 komentarzy
zostaw komentarz