BLOG

Pierogi z burakami i kozim serem

pierogi z burakami
fot. Aleksandra Sadłowska @olasad.food

Zastanawiacie się co ma miód wspólnego z pierogami? Już wyjaśniamy. Te niebanalne pierogi dla wielbicieli buraków i koziego sera smakują najlepiej z dressingiem na bazie miodu i musztardy. To danie zaproponowane przez Olę Sadłowską znaną z Instagrama @olasad.food jest w istocie tym co kochamy, czyli połączeniem tradycyjnej formy z odrobiną eksperymentalnego szaleństwa. Takie pierogi będą ciekawą alternatywą dla klasycznego farszu z kapustą i grzybami, kto się odważy podać je na święta?

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml bardzo gorącej, przegotowanej wody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego

Farsz:

  • 400 g ugotowanego w całości buraka
  • 120 g koziego sera
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo mielony pieprz
  • opcjonalnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Sos:

  • 2 łyżki łagodnej musztardy
  • 2 łyżki płynnego miodu gryczanego @miodyhuzar
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

do podania

  • wiórki zimnego masła
  • mieszanka sałat

 

Wykonanie:

Mąkę połącz w misce z solą, wlej olej i gorącą wodę, wymieszaj łyżką. Kiedy masa będzie chłodniejsza zagnieć ręcznie ciasto, tak aby uzyskać elastyczną i gładka konsystencję. Przykryj miskę i odstaw na 10 minut.

Kiedy ciasto odpoczywa do drugiej miski zetrzyj na dużych oczkach obranego buraka. Dodaj kozi ser i dopraw. Farsz dokładnie wymieszaj.

Zanim przystąpisz do lepienia pierogów warto wcześniej przygotować sos, aby miał czas dojrzeć, a wszystkie aromaty połączyć się ze sobą. Składniki na sos wymieszaj w słoiczku, a następnie odstaw w chłodne miejsce.

Kiedy wreszcie nadejdzie czas na właściwe lepienie pierogów blat podsyp lekko mąką, aby ciasto nie przywierało do niego. Ciasto uformuj w kulkę, a następnie rozwałkuj na grubość nie większą niż 2-3 mm. Szklanką, lub foremką wytnij koła. Każde z nich wypełnij czubatą łyżeczką farszu i sklej robiąc na brzegu efektowną falbankę. Gotuj w lekko osolonej wodzie przez kilka minut od wypłynięcia. Pierogi wyjmij i przełóż wiórkami masła, aby się nie pokleiły. Polej sosem miodowo-musztardowym i podaj z zieleniną.

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *