BLOG

Rogaliki z makiem na miodzie wielokwiatowym

Fot. Absolutniedobre.pl

Mak zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na wigilijnym stole.  Zamiast jednak podać go w formie tradycyjnej kutii czy makowca wypróbuj rogaliki makowe na miodzie wielokwiatowym.

Składniki:

na ciasto

  • 4 szklanki mąki
  • 100 ml mleka
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli
  • 2 łyżki płatków migdałowych

masa makowa

  • 1 szklanka maku mielonego
  • ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki migdałów w płatkach
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

Mąkę przesiej do miski, dodaj ciepłe mleko wymieszane z drożdżami i cukrem, szczyptę soli, 3 jajka, żółtko (białko oddziel i zostaw na później), roztopione masło. Wymieszaj składniki i wyrób ciasto, po czym odstaw je do wyrośnięcia.na około 30 minut. Przygotuj masę makową. Rozpuść masło, dodaj mak, mleko i gotuj. Dodaj posiekane bakalie, miód i podgrzewaj aż masa zgęstnieje. Odstaw do wystygnięcia. Rozwałkuj wyrośnięte cisto na grubość około 3 mm. Wytnij z niego 10 równych trójkątów. Na każdy nałóż łyżkę masy makowej. Zwiń w rulon i dociśnij rogi, aby zapobiec wydostawaniu się farszu. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmaruj białkiem i posypujemy migdałami. Odstawiamy do wyrośnięcia około 15 minut. Piecz w 180°C przez około 20 minut.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *