BLOG

Smoothie bowl z jarmużem, kiwi i jabłkiem

Jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest odmianą kapusty popularną i chętnie spożywaną w wielu krajach, szczególnie w Skandynawii. W Polsce przez jakiś czas był zapomniany i traktowany jako roślina ozdobna obecnie wraca do łask. I bardzo dobrze, bo jarmuż zawiera mnóstwo błonnika, białka oraz całą skarbnicę witamin, w tym rzadko występującą w warzywach […]

Read more

Jesień w Pasiece

Coraz krótsze dni, szare poranki i wieczory, z drzew spadają pierwsze liście. Znaków, że nieuchronnie zbliża się jesień, przybywa z dnia na dzień. Choć przyroda powoli zaczyna się układać do zimowego snu, praca w ulu nie ustaje. To czas dla pszczół niezwykle ważny, wręcz kluczowy. W końcu od tego, jak przygotują się na nadejście zimy, […]

Read more

Cytrynowy drink z miodem pitnym i rozmarynem

Miód pitny zazwyczaj kojarzy się z napojem dość tradycyjnym, dziś chcemy Wam udowodnić, że może być również doskonałym składnikiem orzeźwiającego drinka. Miód pitny jest napojem, który można nazwać miodowym winem. Powstaje podobnie jak wino w procesie fermentacji alkoholowej, ale zamiast owocowego moszczu fermentacji podlega miodowa brzeczka – czyli miód rozcieńczony z wodą w odpowiedniej proporcji. […]

Read more

Szaszłyki z kurczaka w miodowej marynacie

Szaszłyki z kurczaka z nuta słodyczy to danie, które z powodzeniem podasz na obiad lub podczas letniego przyjęcia grillowego.  Marynata na bazie miodu wielokwiatowego z dodatkiem korzennych przypraw i trawy cytrynowej nada potrawie nieco orientalnego charakteru i spowoduje, że to z pozoru banalne danie stanie się kulinarnym dziełem sztuki. Podstawowa wersja przepisu poleca miód wielokwiatowy […]

Read more

25 lat na rynku

Historia miodów Huzar to opowieść o ludziach, których od 25 lat łączy pasja do słodyczy. W tym roku Huzar obchodzimy  jubileusz 25 lat istnienia Firmy i marki Miody Huzar. Taka okazja skłania nas do refleksji i spojrzenia wstecz na drogę, którą przebyliśmy do miejsca, w którym dziś jesteśmy. Firma powstała w 1997 roku z inicjatywy […]

Read more

Batoniki bez pieczenia z masłem orzechowym i miodem

Lato, wakacje, temperatury sięgają zenitu, a żar leje się z nieba, tymczasem przychodzi chęć na słodkie ciacho. I co teraz? Opcja włączenia piekarnika, który jeszcze podgrzeje i tak już nieznośną temperaturę w kuchni odpada z wiadomych przyczyn. Na szczęście są jeszcze przepisy na ciasta bez pieczenia. Jeden z nich znajdziesz poniżej. Batony z masłem orzechowym […]

Read more

Letnie miodobranie

Choć z nieba leje się żar, pszczoły o wakacyjnym odpoczynku mogą tylko pomarzyć. Upał, skwar, letnie oberwanie chmury, nieważne, pracować trzeba. Przełom wiosny i lata to czas, kiedy wielomiesięczna praca w ulu przynosi swoje słodkie owoce. W pasiece rozpoczyna się wielkie miodobranie, a obowiązków nie brakuje tak pszczołom, jak i doglądającemu je pszczelarzowi. Miodobranie, szczególnie […]

Read more

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to zwiastun nadchodzącego lata. Doskonały solo lub jako dodatek do obiadu czy deseru. Gasi pragnienie, orzeźwia i wspaniale smakuje, a w dodatku jest banalnie prosty do zrobienia. Przepis poniżej to wariacja na temat klasycznego kompotu rabarbaru, którą opracowały dziewczyny z bloga Absolutnie Dobre. Składniki: 2, 3 laski  rabarbaru, pokrojonego na 1,5 cm […]

Read more

Wiosna w pasiece

Na drzewach widać pierwsze zielone pąki, dni stają się coraz dłuższe, w powietrzu rozbrzmiewa trzepot skrzydeł powracających do kraju ptaków. Przyroda budzi się z zimowego snu, witając nas ciepłem, zielenią traw i pierwszymi promieniami wiosennego słońca. Do życia budzą się też pszczoły. Po ciężkich zimowych miesiącach czas zabrać się do pracy. Już pierwsze dni wiosny […]

Read more

Koktajl z natką pietruszki

Koktajle to temat rzeka. Jeśli wyjść poza tradycyjne zestawienia owoców i nabiału można odkryć cały ocean możliwości kompozycyjnych. Niektóre zestawienia smakowe, chociaż dość nieoczywiste, zaskakują doskonałością swojego smaku. Tak ma się rzecz w przypadku połączenia pietruszki i banana z cytrusową nutą pomarańczy i słodyczą miodu lipowego. Przepis na koktajl z natką pietruszki to kolejna propozycja […]

Read more