BLOG

Naturalny Izotonik z miodem – 4 przepisy od dietetyka

Jak powszechnie wiadomo, właściwe nawodnienie organizmu to podstawa. Trening, wycieczka w góry czy jazda na rowerze, niezależnie od okoliczności trzeba mieć przy sobie coś do picia. Poniższy artykuł powstał dzięki współpracy z blogiem Dieta Sportowca, a zaprezentowane w nim 4 propozycje izotoników opracowane są przez Panią Dorotę Traczyk, dietetyczkę sportową, autorkę książki “Legalny doping – […]

Read more

Deser z chia, melonem i miodem pomarańczowym

O dobroczynym działaniu nasion chia krążą legendy. Nie dość napisać, że zawierają więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko. Zawierają również żelazo, potas, fosfor i magnez, są także źródłem błonnika.  Zapraszamy dziś na smakowity deser z chia, melonem i miodem, który pochodzi z […]

Read more

Miód w diecie sportowca

Miód jest produktem, który ma wiele korzystnych właściwości dietetycznych. Powszechnie polecany w czasie jesiennych przeziębień, ma również spore znaczenie w dietetyce sportowej. O rozwinięcie tematu poprosiliśmy o wsparcie w tej dziedzinie Panią Dorotę Traczyk, mgr dietetyki i dietetyk sportową, która od kilku lat zajmuję się współpracą dietetyczną z osobami aktywnymi fizycznie i zawodowymi sportowcami. Prowadzi […]

Read more

Ciasto leśny mech z dodatkiem miodu pomarańczowego

To ciasto z dodatkiem tajemniczego składnika o zaskakującym zielonym kolorze robi ostatnio karierę. Pojawia się na wielu blogach kulinarnych, a więc czas, aby pojawiło się i u nas.  Leśny mech pojawia się u nas za pośrednictwem bloga Bymarenza. Jesteśmy przekonani, że jeśli jeszcze go nie znacie na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki: na formę […]

Read more

Koktajl jaglany z jagodami

Koktajl jaglany czyli taki gdzie kasza jaglana gra znaczącą rolę z dodatkiem jagód jest kolejną propozycją na sycącą przekąskę lub wiosenne śniadanie. Przepis na ten koktajl pochodzi z bloga Słodko Kwaśna Kuchnia Składniki: 1/2 szklanki mrożonych jagód 1 szklanki mleka 1 łyżka miodu lawendowego 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej Przygotowanie: Do kielicha blendera wkładamy mrożone […]

Read more

Koktajl bananowo owsiany z nektarynką

Koktajl bananowo owsiany ma tę zaletę, że jest bardzo sycący i może z powodzeniem zastąpić cały posiłek. Przepis pochodzi z bloga Słodko Kwaśna Kuchnia i skomponowany jest tak, że właściwe jest propozycją całoroczną, bo zarówno banany jak i nektarynki można kupić przez cały rok.  Składniki: 2 banany pół nektarynki 1 łyżeczka soku z cytryny 2 […]

Read more

Sportowe emocje – DSF kickboxig challenge – Nowy Sącz 26 Kwietnia 2019.

Emocje piątkowej gali DSF Kickboxing Challenge w Nowym Sączu już nieco opadły, a my przypominamy kilka scen z tego wydarzenia, którego mieliśmy przyjemność być sponsorem. Relacja z tego wydarzenia dostępna jest na internetowym serwisie TVP Sport. Podczas wydarzenia odbyło się kilka walk w tym walka wieczoru, czyli pojedynek o pas w wadze do 75 kg w […]

Read more

Koktajl szpinakowy z miodem eukaliptusowym

Szpinak to bardzo wartościowe warzywo, chociaż wielokrotnie niedoceniane warto się nim zainteresować. To prawdziwa bomba witaminowa, źródło żelaza  i kwasu foliowego, a przy tym jest bardzo nisko kaloryczny.  Najczęściej pojawia się na stole w formie cieplej przystawki, lub jako składnik sałatki, tymczasem Słodko Kwaśna Kuchnia pokazuje, że równie interesujący jest szpinak jako składnik koktajlu. Przepis na […]

Read more

Placki bananowe z miodem

Placki bananowe to pomysł na pyszne śniadanie od @olasad.food, a przepis na nie pojawił się najpierw na jej instagramie. Przepis na nie jest bardzo prosty, ale efekt na pewno zadowoli niejedno podniebienie.     Składniki: 1 duży miękki, dojrzały banan 40 g waniliowego budyniu w proszku 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka […]

Read more

Miód migdałowy

Miód migdałowy występuje dość rzadko, a jego pozyskiwaniem zajmują się jedynie najbardziej doświadczeni pszczelarze. Pozyskuje się go z nektaru kwiatów migdałowca. Roślina ta pochodzi z Azji, skąd została przeniesiona na południe Europy, Stanów Zjednoczonych oraz do Afryki Północnej. Sady migdałowe kwitną na różowo bardzo wczesną wiosną i wtedy właśnie jest najlepszy czas na zbiór tego […]

Read more