BLOG

Żelki miodowo imbirowe

Żelki to jedne z bardziej lubianych słodyczy, a my wiemy jak zrobić je w domu w dodatku w wersji fit.  Żelki miodowo imbirowe są nie tylko smaczne ale też bardzo wartościowe, a to za sprawą samych składników. Miód, który stanowi całą słodycz w tym przepisie wraz z imbirem poprawia odporność i wspomogą odporność organizmu, tak […]

Read more

Złote Mleko

Złote mleko to tradycyjny napój indyjski, znany także w innych częściach Azji. Tam, skąd pochodzi uważany jest za bardzo korzystny dla zdrowia, a jego picie zaleca się jako środek zwiększający odporność i zapobiegający chorobom. To prawdziwe bogactwo składników prozdrowotnych, które dobrane są nieprzypadkowo. Jednym z najważniejszych, któremu napój zawdzięcza swój złocistożółty kolor jest kurkuma. Zawarta […]

Read more

Sałatka azjatycka z miodem wielokwiatowym

Sałatka z kapusty pekińskiej to podstawowy dodatek kuchni azjatyckiej. Jej wersję znajdziecie zarówno w kuchni wietnamskiej, chińskiej jak i tajskiej. Wersję, którą wam dziś prezentujmy z łatwością przygotujesz z dostępnych u nas składników. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 średnia marchewka 1/2 białej rzodkwi 1/2 puszki kiełków w zalewie 3 łyżki solonych orzeszków arachidowych na […]

Read more

Grzane Wino z miodem

Jeśli wierzyć historykom, tradycja picia grzanego wina sięga starożytnego Rzymu. Podobno Rzymianie uwielbiali pić ciepłe napoje na bazie wina słodzone miodem. Historia pijanych dziś grzańców nie sięga jednak aż tak daleko. Picie ciepłego wina z dodatkiem aromatycznych przypraw rozpowszechniło się w Europie wraz z popularyzacją jarmarków bożonarodzeniowych w Austrii i Niemczech w XVI wieku. Dziś […]

Read more

Piernik na miodzie

Pierniki i pierniczki to kwintesencja świątecznych wypieków, a nie ma piernika bez miodu. Najlepszym do tego ciasta będzie miód gryczany. Jego smak doskonale współgra z bukietem przypraw do korzennych, które nadają mu smak i aromat. Jeśli nie przepadasz za miodem gryczanym to równie dobrze możesz wykorzystać także miód wielokwiatowy. Przepisów na piernik jest wiele. Toczą […]

Read more

Miód w świątecznej kuchni dawniej i dziś

Kilka słów o tradycji Obecność na wigilijnym stole miodu sięga korzeniami kultury starosłowiańskiej. Był nieodzownym elementem wigilijnych potraw, zaraz obok maku, kasz, grzybów i orzechów. Składniki te miały znaczenie magiczne, bo i czas wigilii był czasem wyjątkowym, w którym świat widzialny stykał się z zaświatami, a dusze dawnych krewnych wracały do swych bliskich. Należało więc […]

Read more

Rogaliki z makiem na miodzie wielokwiatowym

Mak zgodnie z tradycją powinien znaleźć się na wigilijnym stole.  Zamiast jednak podać go w formie tradycyjnej kutii czy makowca wypróbuj rogaliki makowe na miodzie wielokwiatowym. Składniki: na ciasto 4 szklanki mąki 100 ml mleka 80 g cukru trzcinowego 50 g świeżych drożdży 200 g masła 4 jajka 2 szczypty soli 2 łyżki płatków migdałowych […]

Read more

Zakwas z buraków

W kuchni polskiej barszcz czerwony jest nieodłącznym daniem menu wigilijnego. Sekretem zaś dobrego barszczu jest zakwas. Najlepszy będzie ten przygotowany osobiście. Przepis nie dostarcza większych trudności i śmiało wręcz można powiedzieć, że  zakwas z buraków “robi się sam”. Składniki: 1 kg buraków 1 kromka chleba razowego 4-6 ziaren pieprzu 4-6 ziaren ziela angielskiego 1-2 liście […]

Read more

Kompot z żurawiną i malinami

Jesienne chłody sprzyjają przeziębieniom, dlatego warto wykorzystać każdy sposób by wzmacniać odporność organizmu. Ciepłe napoje, zwłaszcza te słodzone miodem, nie tylko przyjemnie rozgrzeją ale pomogą dostarczyć wielu cennych składników. Kompot z żurawiną i malinami to prawdziwe kombo dla odporności, zwłaszcza jeśli posłodzisz go miodem lipowym.  Żurawina i maliny wykazują wiele właściwości prozdrowotnych, zawierają tez duże […]

Read more

Miód – pokarm dla ciała i dla duszy

Poprawia nastrój, koi nerwy, wspomaga zdrowie, miód od zamierzchłych czasów traktowany był jako pokarm niezwykły, godny podniebienia władców i bogów. Czasem uważany wręcz za posiadający ponadnaturalne, magiczne właściwości. Jak żaden inny pokarm nadawał się więc miód na pokarm dla mieszkańców zaświatów i jako taki wykorzystywany był przez niemal wszystkie ludy pogańskie. Zwyczaj karmienia umarłych znany […]

Read more