BLOG

Pieczone gruszki z serem pleśniowym, orzechami włoskimi i miodem.

Pieczone gruszki sprawdzą się zarówno jako przekąska lub deser. Polecamy je zwłaszcza w sezonie jesienno – zimowym. Dzisiejsza propozycja pochodząca z bloga Absolutnie dobre, która łączy w sobie słodycz gruszki i miodu z wytrawnym smakiem orzechów i sera, doskonale sprawdzi się zarówno na codzień jak i podczas spotkania towarzyskiego. Składniki: 3 średnie, dojrzałe gruszki 50 […]

Read more

Miód migdałowy

Miód migdałowy występuje dość rzadko, a jego pozyskiwaniem zajmują się jedynie najbardziej doświadczeni pszczelarze. Pozyskuje się go z nektaru kwiatów migdałowca. Roślina ta pochodzi z Azji, skąd została przeniesiona na południe Europy, Stanów Zjednoczonych oraz do Afryki Północnej. Sady migdałowe kwitną na różowo bardzo wczesną wiosną i wtedy właśnie jest najlepszy czas na zbiór tego […]

Read more

Miód Zimą

Miód zimą staje się nieodzownym dodatkiem napojów i potraw, co nie jest dziwne, bo przecież wzmacniające i odżywcze właściwości miodu znane są doskonale, tak w ludowej medycynie jak i wiedzy powszechnej.  Jest cenny w profilaktyce przeziębienia i grypy, rozgrzewa i wzmacnia, a w dodatku doskonale komponuje się z zimowymi przepisami. Poniżej przedstawiamy kilka zimowych przepisów […]

Read more

Peeling z miodu, brązowego cukru, olejów i skórki pomarańczy

  Skóra, aby pięknie wyglądała potrzebuje nawilżenia. Czasami jednak samo nawilżenie nie wystarczy. W okresach kiedy skóra robi się wyraźnie sucha i spierzchnięta, przed zostawaniem kremu  warto sięgnąć po peeling. Peelingi usuwają zanieczyszczenia i obumarłe komórki zewnętrznej warstwy naskórka przygotowując skórę do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych, wpływają też na jej koloryt. Tak oczyszczona skóra jest gotowa […]

Read more

Miód w świątecznej kuchni dawniej i dziś

Kilka słów o tradycji Obecność na wigilijnym stole miodu sięga korzeniami kultury starosłowiańskiej. Był nieodzownym elementem wigilijnych potraw, zaraz obok maku, kasz, grzybów i orzechów. Składniki te miały znaczenie magiczne, bo i czas wigilii był czasem wyjątkowym, w którym świat widzialny stykał się z zaświatami, a dusze dawnych krewnych wracały do swych bliskich. Należało więc […]

Read more

Piernik czekoladowy z polewą krówkową.

Piernik czekoladowy to ciekawa wersja jednego z naszych ulubionych świątecznych ciast. Aromatyczne,słodkie, a jednocześnie wyraziste i korzenne smaki przeplatające się w pierniku tworzą kompozycję, bez której nie wyobrażamy sobie świąt Bożego Narodzenia. Nie ma piernika bez miodu, a najlepszy naszą naszym zdaniem jego odmianą, komponującą się z bukietem piernikowych przypraw będzie wyrazisty w smaku miód […]

Read more

MIÓD GRYCZANY

Miód gryczany powstaje z nektaru kwiatów gryki. Roślina ta kwitnie w Lipcu, a więc miód gryczany należy do miodów najpóźniejszych, spośród miodów pochodzących z naszej szerokości geograficznej. Jak wygląda i smakuje? W postaci płynnej, ma kolor ciemno-brązowy, ciemno-herbaciany do brunatnego. Kiedy skrystalizuje ma barwę jaśniejszą i konsystencję krupkowatą. W smaku jest ostry, lekko piekący. Jego […]

Read more

MIÓD WIELOKWIATOWY

Miód wielokwiatowy jest najbardziej popularnym miodem. Mimo, iż występuje jedną nazwą tak naprawdę stanowi całą grupę miodów. Jak wygląda i smakuje? Kolor i właściwości  miodu wielokwiatowego zależne są od rodzaju kwiatów, z których dany miód pochodzi oraz pory zbioru. Dwa słoiki miodu wielokwiatowego mogą się od siebie różnić kolorem, aromatem i właściwościami. Miody wiosenne z […]

Read more

MIÓD SPADZIOWY

Miód spadziowy powstaje w odmienny sposób niż reszta miodów. Gdy mowa o miodach nektarowych,  substancją gromadzoną przez pszczoły jest nektar kwiatów, w przypadku miodu spadziowego pszczoły zbierają “spadź” czyli wydaliny kilku gatunków owadów znajdujące się na liściach lub igliwiu niektórych gatunków drzew i krzewów. Spadź produkują maleńkie mszyce, czerwce, lub miodówki, są to owady ssące, […]

Read more

Miód jesienią

      Kiedy nadchodzi jesień. Dni stają się krótsze, a słońce nie ogrzewa już tak jak jeszcze kilka tygodni temu. Co raz częściej otulamy się ciepłym szalem, a wieczory spędzamy pod kocem z ciekawą książka w ręce. Szukamy sposobów, by w naturalny sposób zadbać o swój komfort i zdrowie, a rozgrzewające potrawy i napoje […]

Read more