BLOG

Lemoniada cytrusowa z miodem wielokwiatowym

W ciepłe dni nawodnienie organizmu to szalenie ważna kwestia dla zachowania dobrego samopoczucia i równowagi organizmu. A co pić by było smacznie i zdrowo? My polecamy lemoniadę cytrusową z miodem wielokwiatowym. Sprawdzi się doskonale na codzień jak i podczas letnich spotkań na pikniku czy przy grillu. Składniki: 1,5 l wody mineralnej Miód wielokwiatowy Cytryna Grejpfrut […]

Read more

Domowy krem orzechowo-kakaowy z miodem spadziowym

Krem orzechowo – kakaowy to taka mała słodka przyjemność, na którą chyba każdy czasem się skusi. Taki krem można z łatwością przygotować w domu z ogólnodostępnych składników jak orzechy i kakao. Do słodzenia polecamy miód spadziowy, bo jest delikatny w smaku i bardzo słodki, idealny do słodzenia kremów takich jak ten. Przepis na krem orzechowo […]

Read more

Chia i mus z mango z miodem wielokwiatowym z nutą leśnego smaku

Miód wielokwiatowy z nutą leśnego smaku, który powstaje na obrzeżach lasu łączy w sobie aromat nektaru kwiatów i ziół z głęboką, aksamitną jak leśna mgła słodyczą spadzi. Splot wielorakich smaków sprawia, że powstaje miód o wyjątkowym aromacie lasu. Doskonale pasuje do dań śniadaniowych oraz deserów. Na przykład do deseru z nasionami chia i musem mango. […]

Read more

Pankejki na kefirze z nutą miodów z mimozy i bursery

Miód wielokwiatowy z nutami miodów z mimozy i bursery wyróżnia się słodkim kwiatowym aromatem, który sprawia że idealnie nadaje się jako dodatek do potraw słodkich takich jak pankejki na kefirze. Składniki: 400 ml kefiru 2 jajka 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego […]

Read more

Lham lahlou – słodkie mięso

Lham lahlou- czyli w dosłownym tłumaczeniu ,,słodkie mięso” nazywane również tajine lahlou i berkok. Jest to danie mięsne, ale w wersji na słodko. Z miodem i słodkimi suszonymi owocami oraz migdałami. W efekcie duszenia powstaje aromatyczne soczyste danie, które jest bardzo popularne i lubiane w Algierii i jak pisze autorka, czyli Adrianna znana z Instagrama  […]

Read more

Batony serowe z miodem lipowym

Przepis na batony serowe opracowała dla nas Ola Sadłowska publikująca swoje przepisy na IG olasad.food. Takie batony będą doskonałą przekąską lub deserem. Słodzone są miodem, a ponieważ ich przygotowanie nie wymaga gotowania, miód zachowuje wszystkie swoje cenne właściwości. Składniki: (na 6 dużych batonów a’la lody na patyku) 250 g chudego twarogu 200 g serka kanapkowego […]

Read more

Sernik jak plaster miodu.

Autorką Sernika jak plaster miodu jest Agata Wolna, która na swoim profilu Instagram pod nazwą @_delighted publikuje, jak sama pisze – przepisy na potrawy dla jednorożców. Zdjęcia, które robi potrawom są po prostu śliczne i to słowo dobrze oddaje ich charakter. My, a zwłaszcza damska cześć naszego zespołu, wprost nie możemy oderwać od nich oczu. […]

Read more

Najstarszy, najdroższy, najzdrowszy

Miody niezależnie od rodzaju są niesamowitym wytworem natury o wielu cennych właściwościach. Jednak nawet pośród tak ciekawej grupy można znaleźć te, które wręcz zdumiewają i to na różne sposoby. Poniżej „top 3” niesamowitych  miodów. Poznajcie je.   Najstarszy miód świata. Jedną z bardziej niesamowitych właściwości miodu jest jego trwałość. Przechowywany w sprzyjających warunkach miód, chociaż […]

Read more

Syrop miodowy na gardło

Syrop miodowy na gardło to pomysł na specyfik, który złagodzi ból gardła i potrzebę kaszlu w czasie przeziębienia. Autorką przepisu i zdjęć jest Edyta z bloga Cook and Life. Syrop miodowy jest łatwy w przygotowaniu, a do tego smaczny.  Głównymi składnikami mikstury są korzeń prawoślazu oraz miód gryczany. Należy wspomnieć o tym, że miód gryczany […]

Read more

Sernik borówkowy na zimno

Sernik borówkowy na zimno według przepisu Oli Sadłowskiej (IG @olasad.food). Składniki: 1 kg sera mielonego 250 g mascarpone 6-7 łyżek miodu kremowanego 4 czubate łyżki żelatyny 8 łyżek wrzątku 300 g świeżych, dojrzałych borówek + do dekoracji 150 g ciastek owsianych 70 g roztopionego masła Wykonanie: Ciastka zmiksuj w siekaczu na pył i połącz z […]

Read more