BLOG

Napoje – herbata z miodem?

Herbata – znany na całym świecie napój jednoczący nacje i pokolenia.  Pita przez dorosłych i dzieci na wszystkich kontynentach, we wszystkich krajach, do wszystkich posiłków i pomiędzy nimi. Herbata to napar z liści i pąków krzewu herbacianego lub ziół albo suszonych owoców.  Poza niezwykłymi walorami smakowymi i aromatycznymi, może mieć także właściwości lecznicze. Zwłaszcza odpowiednio przygotowane herbaty […]

Read more

Miód w kosmetykach – mydło

Miód towarzyszy człowiekowi od zawsze, nie tylko jako naturalny produkt żywnościowy.  Jest jeszcze inna dziedzina, w której odgrywa ogromną rolę – pielęgnacja ciała. Coraz większe zainteresowanie wzbudzają naturalne kosmetyki z miodem.  My również zauważmy tą tendencję.  Mamy co raz więcej zapytań o miód do kosmetyków. Coraz więcej firm proponuje  kosmetyki z ekstraktami miodu. Nie trzeba […]

Read more

Algierskie BAGHRIR czyli ,,naleśniki tysiąca dziur”

Kuchnia orientalna pełna jest ciekawych smaków i nieznanych aromatów, które pobudzają kubki smakowe i wyobraźnię.  Jednym z nich jest miód. Adrianna autorka bloga @ Moja Szczypta Orientu z kuchnią i kulturą algierską związana jest od wielu lat. Uwielbia ten kraj za piękne krajobrazy i pyszne jedzenie. Odbyła wiele inspirujących podróży do Algierii, a z każdej […]

Read more

MIÓD WRZOSOWY

Miód wrzosowy należy do grupy miodów rzadkich. Trudno go pozyskać, ze względu na małą ilość wrzosowisk. Nektar na miód wrzosowy pszczoły zbierają od lipca do października, czyli przez cały okres kwitnienia wrzosu. Miód wrzosowy z serii Smaki Świata pochodzi z Hiszpanii, chociaż można go tez spotkać w innych krajach europejskich włącznie z Polską. Jak wygląda i […]

Read more

MUFFINKI PIERNIKOWE Z MIODEM WRZOSOWYM I JABŁKIEM

Nic nie zastąpi kubka ciepłej kawy.  Chwili spokoju złapanej w ciągu dnia, by cieszyć się smakiem. A co do kawy? Może  muffinki piernikowe z miodem wrzosowym? Dzielimy się z Wami przepisem i zdjęciami, które przesłała nam Dorota z bloga Wielopokoleniowo.pl SKŁADNIKI na 16 Muffinek 1,5 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 […]

Read more

Owocowe musli z jogurtem

  Śniadanie to podstawa dnia. Szczególnie rano warto dostarczyć organizmowi energii. Przepis, który dziś Wam przedstawiamy opracowała Beata, dla której wymyślanie przepisów i gotowanie to relaksująca pasja, którą  dzieli się ze swoją rodzinką, oraz z fanami na swoim blogu Kruche Babeczki. Znajdziecie tam wiele szybkich i prostych przepisów bazujących na produktach ogólnodostępnych, a często sezonowych. Oto inspiracja […]

Read more

MIODOWNIK BEZ PIECZENIA

Przepis na miodownik opracowała dla nas Wiola z bloga Gotuj i Mieszkaj.    SKŁADNIKI Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 łyżki miodu migdałowego 1 waniliowy budyń w proszku 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła Krem śmietanowo – orzechowy: 400 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki kakao 1 garść orzechów, u mnie pekany 1 łyżka miodu migdałowego 1 […]

Read more

MIÓD POMARAŃCZOWY

Miód Pomarańczowy, czyli miód z kwiatu pomarańczy to jedna z rzadszych i szlachetniejszych odmian miodu. Jak wygląda i smakuje? Wbrew obiegowemu skojarzeniu nie smakuje pomarańczami. Ma natomiast przyjemnie świeży aromat kwiatowy z delikatną cytrusową nutą.  W smaku jest wyrazisty, lekko ostry trochę jak miód gryczany, ale tą ostrość równoważy łagodny kwiatowy aromat przywodzący na myśl […]

Read more

MIÓD SZALEŃCÓW

Jak doskonale wiecie, miód powstaje z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych kwiatów i roślin.  W większości przypadków, miód jest pełen zdrowia i słodkiego smaku, ale czy zastanawialiście się co się stanie gdy nektar pochodzi z roślin trujących? Nektar pochodzący z jednej, szczególnej rośliny, sprawia, że miód zamiast słodkim przysmakiem staje się substancją halucynogenną, a […]

Read more

MIÓD LAWENDOWY

Miód lawendowy, który znajdziecie  w naszej ofercie pochodzi z nektaru zbieranego przez pszczoły z kwiatów lawendy. Nie należy go mylić z miodem z dodatkiem kwiatów lawendy – w internecie znajdziecie  wiele przepisów na tak zwany miód lawendowy, który jest najczęściej miodem wielokwiatowym z zatopionymi w nim kwiatami tej rośliny. My jednak skupiamy się na tym […]

Read more