BLOG

Domowy syrop na odporność

syrop z miodu, imbiru i cytryny
fot. By Marenza.

Gdy za oknem zimno i wilgotno, wówczas jesteśmy bardziej narażeni na infekcje i choroby. Warto w tym czasie zadbać o odporność organizmu. Dobrym pomysłem jest picie ciepłych napojów z dodatkiem takich składników jak miód i imbir, które mają korzystny wpływ na stan organizmu.

Syrop z miodu cytryny i imbiru to bardzo prosta mikstura, którą można z powodzeniem stosować profilaktycznie, w całym sezonie jesienno – zimowym.

Przepis na syrop na odporność z miodu, imbiru i cytryny pochodzi z bloga By Marenza. 

Składniki:

  • 2 cytryny
  • 1 korzeń imbiru
  • 4 goździki
  • 1 szklanka (lub 200 g) płynnego miodu lipowego.

Sposób przygotowania:

Cytryny wyszoruj szczoteczką, a następnie skórkę wyparz wrzątkiem. Imbir obierz i pokrój w cienkie plasterki. Cytryny również pokrój w plastry. W wyparzonym słoiku układaj składniki warstwami. Warstwa cytryn, potem warstwa imbiru, a pomiędzy składniki dołóż goździki. Na koniec całość zalej warstwą miodu. Potrząśnij delikatnie słoikiem, aby miód dostał się we wszystkie szczeliny.  Słoik zakręć i odstaw na 24 godziny, by składniki mogły się zmacerować. Sok z cytryny sprawi, że syrop będzie znacznie rzadszy od wlanego na początku miodu. Otrzymany syrop przechowuj w lodówce. Możesz go spożywać bezpośrednio na łyżeczce 2-3 razy dziennie, lub jako dodatek do herbaty. Można go przechowywać około 2 tygodnie.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *