BLOG

CIASTO Z GALARETKĄ RABARBAROWĄ SŁODZONĄ MIODEM

ciasto z galaretką rabarbarową
fot. Izabela Kapis @Czarna Wisienka

Przepis na ciasto z galaretką rabarbarową pochodzi z bloga Czarna Wisienka

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru/erytrolu/ksylitolu
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • Szczypta soli

Galaretka rabarbarowa:

miód wielokwiatowy
fot. Izabela Kapis @Czarna Wisienka

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 100 stopni. Białka ubij ze szczyptą soli aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie dosyp powoli cukier, ciągle ubijając. Teraz kolej na żółtka, dodaj stopniowo, po 1 żółtku i miksuj. Dolej olej i ocet. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej i wymieszaj delikatnie partiami z ubitymi jajkami za pomocą szpatułki. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę. Włóż biszkopt do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 170 stopni. Biszkopt piecz przez ok. 30 minut. Odstaw do całkowitego przestudzenia. Po wystudzeniu zeskrob górną skórkę biszkoptu.

Teraz kolej na galaretkę. Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody. Mieszaj. Do garnka wlej wodę. Rabarbar umyj, a następnie odetnij liście. łodygi pokrój na małe kawałki. Wrzuć rabarbar do wody gdy ta będzie wrzała. Gotuj przez ok. 1 minutę. Dodaj żelatynę. Mieszaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i odstaw do przestudzenia. Do przestudzonego rabarbaru dodaj miód. Mieszaj. Odstaw do lodówki. Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć (na brzegach garnka będzie się powoli robiła galaretka) przelej ją na biszkopt. Ciasto z galaretką prawie gotowe. Teraz tylko odstaw na noc do lodówki i poczekaj aż stężeje.

Smacznego!!!

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *