BLOG

Placuszki pomarańczowe z miodem

Placuszki pomarańczowe z miodem
Fot. Dor.Sim.

Placuszki pomarańczowe to wariacja na temat amerykańskich pancakes, popularnego dania śniadaniowego nie tylko za oceanem. Jak to w przypadku popularnych i prostych przepisów bywa, w każdej kuchni robi się je nieco inaczej – I dobrze, bo tak jest ciekawiej. Wersja, o której dziś piszemy została opracowana przez blogerkę @Dor.Sim, która prowadzi bardzo ciekawy profil kulinarny  na Instagramie, z mnóstwem przepisów i apetycznych zdjęć.

 

Składniki:

  • 3 jajka ( oddzielnie białko i żółtko )
  • 1 łyżka miodu pomarańczowego
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka mąki  ( Autorka przepisu użyła maki pszennej i orkiszowej.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła klarowanego

 

Wykonanie:

Pomarańcze umyj, pokrój na połówki i wyciśnij z nich sok. Użyj tyle pomarańczy, aby uzyskać 3/4 szklanki soku. Z jednej połówki pomarańczy zetrzyj skórkę. Umyj jajka, a następnie oddziel białko od żółtka. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli . Do białek dodawaj po kolei: żółtka , miód, masło , sok z pomarańczy. Wszystkie składniki zmiksuj razem. Teraz kolej na suche składniki. Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z pomarańczy, a całość delikatnie wymieszaj łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewaj na patelnię małymi porcjami. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia.

 

 

 

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *