BLOG

Sałatka z kozim serem i boczkiem

Fot. Absolutniedobre.pl

Wiosną sałatki w roli obiadu to doskonale rozwiązanie. To najprostszy sposób, by przy okazji sycącego posiłku dostarczyć sobie odżywczych witamin oraz mikro i makroelementów. A na dodatek są bardzo szybkie w przygotowaniu. Zrobienie takiej sałatki z kozim serem i boczkiem nie zajmie więcej niż 25 minut.

Składniki

na sałatkę

  • 4 garście rukoli
  • 1 dojrzała gruszka
  • 6-7 plastrów surowego
  • wędzonego boczku
  • twardy kozi ser sałatkowy
  • 2 łyżki prażonych
  • orzechów włoskich
  • łyżka pestek granatu

na sos

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie:

Rukolę wypłucz, osusz i wrzuć na talerz. Gruszkę umyj, a następnie wydrąż gniazda nasienne, po czym pokrój ją na plastry lub jeśli wolisz, w kawałki. Rozdrobnioną gruszkę wymieszaj delikatnie z rukolą. Następnie na patelni podsmaż
boczek tak, aby zrumienił się z obu stron, po czym dodaj go do sałatki. Na wierzch wysyp pokrojony kozi ser oraz rozdrobnione orzechy.
Przygotuj sos. W tym celu zmieszaj ze sobą wszystkie składniki podane w przepisie do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji. Sałatkę polej sosem tuż przed podaniem.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *