BLOG

Tarta karmelowa z miodem wielokwiatowym

tarta karmelowa
Fot. Agata Wolny @_delighted

Ta niesamowita tarta karmelowa uwodzi nie tylko smakiem. Już od samego patrzenia cieknie ślinka i robi się cieplej na sercu.   Przepis opracowała dla nas Agata, mistrzyni  pięknych nietuzinkowych potraw, które publikuje na swoim Instagramie @_delighted.

Składniki:

Spód

  • ⁣150—200g pokruszonych ciasteczek⁣
  • 60g oleju kokosowego ⁣

⁣⁣Warstwa I

  • 2 łyżki pasty kokosowej⁣
  • Proszek z buraka lub pitaya (można wykorzystać również kawałek ugotowanego i  zblendowanego buraka, wtedy jednak należy dodać więcej mąki)⁣
  • 2 łyżki mąki kokosowej⁣
  • 3 łyżki mleka kokosowego z puszki⁣⁣

Warstwa II karmelowo -miodowa

  • 10 krowek⁣
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 5 łyżek mleka kokosowego (tłustego, z puszki)

Warstwa III

  • 200ml mleka (u mnie z nerkowców) ⁣
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego ⁣
  • 1 łyżeczka agar agar⁣
  • 4 kostki białej czekolady ⁣⁣
  • Opcjonalnie : barwnik spożywczy /proszek z buraka lub pink pitaya dla lekko różowego koloru⁣

 

Wykonanie:

Ciasteczka pokrusz i umieść w misce wraz z roztopionym olejem kokosowym, a następnie zblenduj do połączenia składników. Powstałą masę rozłóż na spodzie formy. W następnym kroku wszystkie składniki pierwszej warstwy zmieszaj w miseczce, po czym rozsmaruj na przygotowanym wcześniej spodzie. Kolejno wykonaj warstwę drugą. Zacznij od roztopienia w rondelku krówek, a kiedy będą już płynne dodaj do nich miód i mleczko kokosowe cały czas mieszając. Tak przygotowaną masę wylej ostrożnie na wcześniejszą warstwę i rozsmaruj za pomocą szpatułki. Teraz kolej na trzecia warstwę. Zacznij od zagotowania 150ml mleka z agarem. Pozostałą część mleka wymieszaj z budyniem i różowym barwnikiem, a następnie dodaj ją do zagotowanego wcześniej mleka. W tym samy kroku dodaj także i białą czekoladę i następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Wylej masę na ciasto i odstaw do schłodzenia na  minimum godzinę. ⁣ Przed podaniem udekoruj owocami.

 

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *