BLOG

Mrożone latte

Dla wielu osób kawa jest nieodłącznym elementem poranków i popołudniowych przerw w pracy. Jednak w gorące dni picie gorącej kawy może być mało zachęcające. Kiedy robi się ciepło chętnie sięgamy po kawę “na zimno”. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a liczba różnych sposobów jej przygotowania ciągle rośnie. My uwielbiamy kreatywność w kuchni, […]

Read more

Tosty z batata z kozim serem

Co zjeść na letnie śniadanie? W upalne dni nie może być ono zbyt ciężkie, ale powinno dostarczyć energii na cały poranek. Wszak śniadanie to podstawa dnia i dobrego samopoczucia. Tosty, ale nie takie z pieczywa, a z batatów z dodatkiem serka, owoców i obficie polane miodem to nasza smakowita propozycja. Wykonanie tostów z batata nie […]

Read more

Napój arbuzowy z miętą

Jeśli szukasz czegoś innego niż tradycyjne napoje, nasz koktajl arbuzowy będzie strzałem w dziesiątkę. Słodki, orzeźwiający napój o intensywnym smaku arbuzów to kwintesencja lata. Jego piękny różowy kolor i aromatyczny owocowy smak to prawdziwa uczta, nie tylko dla podniebienia ale i dla oczu. W dodatku robi się prawie sam – zobaczcie sami.   Składniki: ½ […]

Read more

Zupa krem z marchewki

Słodko pikantna zupa krem z marchewki z dodatkiem miodu wielokwiatowego to szybki sposób pożywny pełen wartości obiad. Jest to jedna z bardziej uniwersalnych zup – sprawdzi się i zimą i latem. Jest lekka, jednocześnie pożywna, a  dzięki dodatkowi chilli rozgrzewająca,  zarazem i słodka i ostra – po prostu pyszna. Składniki: 8 marchewek 4 średnie ziemniaki […]

Read more

Sałatka z kaszą pęczak i mikrolistkami

Mikroliście to podrośnięte kiełki z pierwszym liściem właściwym warzyw, ziół lub kwiatów. Od kiełków różnią się tym, że rosną w ziemi. W ten sposób można hodować szczaw, buraki, szpinak, sałatę. By je uprawiać nie trzeba mieć ogrodu ani nawet balkonu, z powodzeniem rosną w pojemniku na kuchennym parapecie. Mikrolistki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, […]

Read more

Sałatka z kozim serem i boczkiem

Wiosną sałatki w roli obiadu to doskonale rozwiązanie. To najprostszy sposób, by przy okazji sycącego posiłku dostarczyć sobie odżywczych witamin oraz mikro i makroelementów. A na dodatek są bardzo szybkie w przygotowaniu. Zrobienie takiej sałatki z kozim serem i boczkiem nie zajmie więcej niż 25 minut. Składniki na sałatkę 4 garście rukoli 1 dojrzała gruszka […]

Read more

MIÓD AKACJOWY

Miód akacjowy powstaje z nektaru kwiatów robinii akacjowej zwanej potocznie prostu akacją. To dość popularne drzewo w naszej strefie klimatycznej. Spotka je można wszędzie, zarówno w parkach, jak i na terenach wiejskich. Robinie akacjowe kwitną od maja do czerwca i to właśnie wtedy pszczoły zbierają z nich nektar. Miód akacjowy jest jednym z bardziej popularnych […]

Read more

Konfekcjonowanie miodu – fakty i mity

Miód pochodzi wprost z natury i w składzie zawiera tylko … miód, mimo to bywa, że dostajemy pytania od klientów zatroskanych o to co tak naprawdę znajduje się w słoiczku. Zauważyliśmy i potwierdziły to zlecone przez nas badania, że duże obawy klientów wzbudza specyficzne użycie słów na etykiecie, którego wymagają od nas przepisy. Chodzi o […]

Read more

Żelki miodowo imbirowe

Żelki to jedne z bardziej lubianych słodyczy, a my wiemy jak zrobić je w domu w dodatku w wersji fit.  Żelki miodowo imbirowe są nie tylko smaczne ale też bardzo wartościowe, a to za sprawą samych składników. Miód, który stanowi całą słodycz w tym przepisie wraz z imbirem poprawia odporność i wspomogą odporność organizmu, tak […]

Read more