BLOG

Zupa Krem z Buraków

krem z buraków
Fot. Absolutniedobre.pl

Zupa krem z buraków to jedno z tych dań, które potrafią zachwycić zarówno smakiem, jak i wyjątkowymi walorami zdrowotnymi. Nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, zachwycając intensywnym, głębokim kolorem, ale także dostarcza organizmowi mnóstwa cennych składników odżywczych. To jedno z tych dań, które łączą w sobie doskonały smak i dbałość o nasze zdrowie, co sprawia, że jest to idealna zupa na jesienne dni. Przepis jest dość prosty, ale mamy dla Was kilka wskazówek które uczynią gotowanie zupy naprawdę szybkim. Pierwsza rzecz to buraki – upiecz dzień wcześniej. Druga sprawa to bulion – warto również przygotować go wcześniej, można ugotować go więcej i zamrozić, w ten sposób będziesz mieć gotową bazę dla kilku zup. Na koniec pamiętaj, że zanim dodasz do zupy miód pozwól
jej przestygnąć, aby nie stracił on swoich właściwości.

Składniki

  • 1 pietruszka
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 średnich, upieczonych buraków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 l bulionu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • pieprz
  • świeży tymianek
  • kwaśna, gęsta śmietana do dekoracji

Sposób przyrządzania

Buraki umyj, przekrój na połówki, zawiń każdy z osobna w folię aluminiową, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 60 min. Pozostałe warzywa umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj warzywa pokrojone w kawałki i smaż wszystko razem jeszcze przez 3 min, po czym zalej całość bulionem. Gotuj aż warzywa zmiękną. Pieczone buraki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Gotuj jeszcze chwilę, po czym zdejmij
garnek z ognia. Gotową zupę zmiksuj blenderem, dopraw sokiem z cytryny, miodem, pieprzem oraz tymiankiem. Serwuj ciepłą z kleksem śmietany.
0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *