BLOG

Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko – kwaśnym

polędwiczki-wieprzowe
Fot. Absolutniedobre.pl

Polędwiczki wieprzowe w sosie słodko kwaśnym to pomysł na sycący i rozgrzewający jesienny obiad. Kiedy dni stają się chłodniejsze obiad powinien dostarczyć nie tylko kalorii, ale też ciepła. I takie właśnie są mięsne sosy. Można je serwować z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami pure. I co najważniejsze, przygotowanie ich nie jest wcale trudne – z resztą, sami zobaczcie.

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
  • 5 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu spadziowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g szpinaku baby
  • 1 l bulionu
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz czarny grubo zmielony lub utłuczony w moździerzu pieprz czerwony
Miody Polskie – spadziowy

 

Wykonanie:

Umyte i osuszone mięso pokrój na plastry grubości około 2 cm, lekko rozpłaszcz je dłonią i posyp z obu stron pieprzem i solą. Na patelni rozgrzej olej i masło, a następnie smaż plastry polędwicy przez około 2 minuty, do lekkiego zrumienienia. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na bok. Na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną szalotkę, pokrojony drobno czosnek i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę aż szpinak zwiędnie. Wlej bulion, dodaj mięso i duś kilka minut. W kubeczku wymieszaj śmietanę z mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny i miodem, po czym wlej ją do polędwiczek. Mieszaj do czasu aż sos zgęstnieje. Całość obficie posyp świeżo zmielonym czerwonym pieprzem. Serwuj z ziemniakami lub kaszą.

1 komentarz
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *