BLOG

Kanapki z gruszką i miodem

kanapka z gruszką i miodem
Fot. Absolutniedobre.pl

Kanapki z gruszką i miodem – połączenie wykwintnego smaku i prostoty. Kulinarne eksperymenty często prowadzą do najbardziej nieoczekiwanych i wyjątkowych smakowych odkryć. Wśród tych nietypowych połączeń, które ostatnio podbiły nasze serca i kubki smakowe znalazły się kanapki z serkiem, gruszką i miodem. To zaskakujące połączenie chrupiącej kromki chleba, łagodnego smaku sera, słodyczy soczystych gruszek i złocistego, naturalnego miodu to prawdziwa uczta dla podniebienia. Takie kanapki to pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie lub lekką przekąskę. Gotowi na kulinarne odkrycie?

Składniki:

  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 150 g serka śmietankowego z solą
  • 1 dojrzała gruszka
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • miód

Sposób przyrządzania

Kromki chleba posmaruj serkiem. Gruszkę umyj, usuń gniazda nasienne, i pokrój na cienkie plasterki, po czym ułóż po kilka na każdej kromce. Polej każdą kanapkę odrobiną miodu, a na koniec posyp pistacjami. Serwuj od razu.
Miód Polski Spadziowy 400 g

Czy wiesz że?

Miód spadziowy jest jednym z najwartościowszych miodów i ma szerokie działanie prozdrowotne, głównie dzięki temu, że ma więcej związków mineralnych niż miody nektarowe. Działa uodparniająco, wspomaga leczenie przy schorzeniach dróg oddechowych, wpływa również korzystnie na przewód pokarmowy. Miód spadziowy jest wyjątkowy także dlatego, że powstaje w odmienny sposób niż cała reszta miodów, powstających z nektaru kwiatów. W przypadku miodu spadziowego substancją gromadzoną przez pszczoły jest „spadź” czyli wydaliny kilku gatunków owadów znajdujące się na liściach lub igliwiu niektórych gatunków drzew i krzewów.
0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *