BLOG

Syrop z forsycji z miodem

Fot. Absolutniedobre.pl

Forsycja oprócz tego, że pięknie wygląda to jest jadalna i posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera wiele drogocennych substancji, między innymi rutynę, flawonoidy, lignany czy saponiny.

Napary ze świeżych bądź suszonych kwiatów działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, rozkurczowo. Wyciągi z forsycji stosuje się także w kosmetykach, które opóźniają proces starzenia skóry.

Jedną z najcenniejszych substancji, jaką zawierają kwiaty forsycji, jest rutyna, która poprawia szczelność naczyń krwionośnych, działa przeciwutleniająco i zapobiega powstawaniu niektórych wolnych rodników.

 

Składniki:

  • 1 szklanka kwiatów forsycji w pełnym rozkwicie
  • 3 cytryny
  • 0/5 litra wody
  • 150 ml miodu wielokwiatowego

 

Wykonanie:

Kwiaty zalej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia. Wystudzone przecedź na sitku. Do odcedzonego płynu dodaj miód i sok z cytryn. Wymieszaj i przelej do butelki lub słoiczka. Syrop możesz dodać do herbaty lub innego napoju, ciepłego lub zimnego. Może być przechowywany w lodówce przez około 2 tygodnie.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *