BLOG

Pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym

Fot. Absolutniedobre.pl

Dziś zabieramy Was w podróż kulinarną do tętniących życiem uliczek Azji, gdzie zapachy orientalnych przypraw mieszają się z kuszącymi smakami miejscowych potraw. Dzisiejszy przepis jest inspirowany smakami kuchni azjatyckiej. Pierś z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym to połączenie delikatności kurczaka z intensywnym smakiem sosu sojowego, słodyczy miodu i ostrych akcentów chilli.  Gotowi na podróż po smakach wschodniej kuchni? Przygotujcie swoje garnki i zanurzcie się w tym magicznym świecie kulinarnych doznań!

Składniki:

  • 1 filet z indyka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia marchewka
  • sezam
  • szczypiorek

na sos

  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju arachidowego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • ½ łyżeczki chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • sól

 

Wykonanie:

Filety z indyka umyj, oczyść i pokrój w paski. Przygotuj sos, który jest także marynatą. Do miseczki wrzuć wszystkie płynne składniki, dodaj do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i chili, po czym dokładnie wymieszaj. Mięso umieść w misce i zalej sosem. Odstaw na 30 min., by się zamarynowało. Marchewkę i paprykę pokrój w paski. Rozgrzej patelnię, po czym wrzuć na nią filety z indyka wraz z sosem. Smaż na dużym ogniu, przez chwilę, aż mięso się zetnie. Następnie dodaj marchewkę i zmniejsz ogień. Mieszaj i smaż jeszcze około 10 min., po czym dodaj paprykę i smaż jeszcze przez chwilę. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj nieco wody. Nie gotuj zbyt długo, warzywa powinny pozostać lekko chrupkie.
Podawaj z ryżem jaśminowym lub basmati, posypując wierzch sezamem i szczypiorkiem.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *