BLOG

Łosoś w marynacie miodowej z grilla

Fot. Foodlife.pl

Łosoś w marynacie miodowej z nutą imbiru i pomarańczy przywodzi na myśl smaki dalekiej Azji. Ta propozycja opracowana dla nas przez Foodlife.pl będzie ciekawą alternatywą dla klasycznych potraw grillowych i zapewne zaskoczy nie jednego smakosza owoców morza.

Składniki:

  •  około 1 kg łososia

Składniki na marynatę

  • 150 ml soku z pomarańczy
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego na grilla
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka tartego, świeżego imbiru
  • sól

 

Wykonanie:

Umyj łososia, pokrój na porcje, delikatnie posól i odstaw do lodówki. Następnie przygotuj marynatę. W małym rondelku zmieszaj sok z pomarańczy, sos sojowy i miód, po czym dodaj pozostałe przyprawy, i zagotuj na małym ogniu. Gotuj do czasu aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Gotową marynatę zdejmij z ognia i wystudź. Kiedy marynata przestygnie oblej nią dokładnie kawałeczki łososia i odstaw ponownie do lodówki na minimum 2 godziny.  Kiedy samki już dobrze się połączą upiecz rybę na grillu lub patelni grillowej.

Smacznego!

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *