Trudno sobie wyobrazić zimowy dzień bez kubka aromatycznej rozgrzewającej herbaty z miodem. Jeśli dodać do niej jeszcze przyprawy to bukiet smakowy robi się bardzo bogaty i naprawdę kuszący. Blog Słodko Kwaśna Kuchnia proponuje herbatę wzbogaconą korą cynamonu i anyżem, posłodzoną miodem.
Pamiętajcie, że słodząc miodem należy najpierw napar nieco przestudzić, aby miód nie stracił swoich cennych właściwości. Pisaliśmy już kiedyś na ten temat, a artykuł znajdziecie TUTAJ.
Składniki:
- 2 torebki herbaty malinowej
- 1 kora cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- Wrzątek
- 1-2 łyżki miodu
- oraz plasterki cytryny
Przygotowanie:
W dzbanku umieść torebki z herbatą, cynamon i anyż, a następnie zalej je wodą. Przykryj napar i odstaw na 15 minut, aby dobrze naciągnął. Po tym czasie wyjmij torebki z herbatą i dodaj cytrynę. Teraz temperatura powinna być już odpowiednia by napar posłodzić ulubionym miodem. Przelej do kubeczków i gotowe.
0 komentarzy
zostaw komentarz