BLOG

Sałatka z pieczoną gruszką i figami

fot. Cooking Monster

Kolorowa, polska złota jesień inspiruje do wielu ciekawych kulinarnych eksperymentów. Zwłaszcza bogactwo owoców i warzyw dostarcza sporo twórczego materiału. Soczyste gruszki i bardziej egzotyczne figi stały się tematem przewodnim sałatki skomponowanej przez Cooking Monster. Sałatka z pieczoną gruszką i figami jest pełna kontrastujących ze sobą smaków i doznań. W niezwykle kunsztowny sposób łączy w sobie przeciwstawne smaki: słodki, kwaśny, słony i wytrawny, sprawiając radość wszystkim zmysłom. Równie ekscytujący jest dobór tekstur poszczególnych składników. Miękkość sera zestawiona z chrupkością pieczonego boczku i grzanek, ciepło pieczonej gruszki kontrastujące z chłodem sałaty, słowem bogactwo doznań i prawdziwa uciecha dla zmysłów.  Sprawdźcie sami, czy nie przesadzamy.

Składniki na 2 osoby:

  • 2 twarde gruszki np. odmiany Konferencja
  • 4 świeże figi
  • ok. 50 g win gron – różowych i białych, najlepiej bezpestkowych
  • 100 g boczku surowego wędzonego
  • 100 g sera lazur z niebieską pleśnią (może być także Gorgonzola)
  • ok. 50 g orzechów włoskich
  • 1 mix sałat
  • kilka łyżek miodu lawendowego
  • kilka łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • grzanki pszenne lub ziołowe (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
fot. Cooking Monster

Przygotowanie:

fot. Cooking Monster

Zacznij od umycia wszystkich owoców. Ser lazur pokrój na kawałki wielkości  1×1  cm. Gruszki obierz ze skórki, następnie przetnij na połówki i wykrój z nich gniazda nasienne. Do środka każdej połówki włóż pokrojony ser lazur. Podobnie każdą z fig również przekrój na 2 części. Wszystkie owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, przed pieczeniem polej je miodem, oliwą, posyp tymiankiem, jeśli lubisz przypraw je do smaku solą solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180ºC.

Pieczenie:

Temperatura – 180 ºC z termoobiegiem
Czas – ok 10-15 minut

W czasie gry gruszki i figi się pieką przygotuj boczek. Patelnię rozgrzej i ułóż na niej boczek, aby danie nie było za tłuste nie dodawaj już żadnego tłuszczu bez dodawania tłuszczu. Zbędny tłuszcz wysmaży się z boczku, w ten sposób uzyskamy cudownie chrupiące, mięsne paseczki. Każdy plaster osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

 

fot. Cooking Monster

Na 2 talerzach rozłóż miks sałat, a na nim winogrona oraz orzechy włoskie. Następnie przygotuj dressing, tak by był gotowy zanim owoce się upieką.

Dressing składniki:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
  • sól i pieprz

Wszystkie płynne składniki umieść w naczyniu i mieszaj do połączenia, doprawiamy według uznania solą i pieprzem.

Teraz, kiedy wszystkie półprodukty są gotowe, czas by przygotować finalna sałatkę.

Uprzednio przygotowane talerze z sałatą skrop lekko dressingiem. Na tak przygotowanych talerzach ułóż kolejno 2 części upieczonej gruszki oraz po 4 kawałki figi. Dookoła ułóż plastry boczku, całość posyp grzankami i polej resztą dressingu. Sałatka jest gotowa do podania na stół.

W miejsce grzanek możesz  po prostu podgrzać kawałek bagietki w piekarniku lub użyć innego dowolnego dodatku.

fot. Cooking Monster

 

„Ta sałatka cudownie łączy słony, słodki, kwaśny i wytrawny smak. Miękkie gruszki z serem lazur, pachnące tymiankiem i miodem lawendowym figi, chrupiący boczek i grzanki… Tyle aromatu, niezwykłych smaków i tekstur. Spróbujcie koniecznie, to jesień na talerzu”. Cooking Monster

fot. Cooking Monster
0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *