Kolorowa, polska złota jesień inspiruje do wielu ciekawych kulinarnych eksperymentów. Zwłaszcza bogactwo owoców i warzyw dostarcza sporo twórczego materiału. Soczyste gruszki i bardziej egzotyczne figi stały się tematem przewodnim sałatki skomponowanej przez Cooking Monster. Sałatka z pieczoną gruszką i figami jest pełna kontrastujących ze sobą smaków i doznań. W niezwykle kunsztowny sposób łączy w sobie przeciwstawne smaki: słodki, kwaśny, słony i wytrawny, sprawiając radość wszystkim zmysłom. Równie ekscytujący jest dobór tekstur poszczególnych składników. Miękkość sera zestawiona z chrupkością pieczonego boczku i grzanek, ciepło pieczonej gruszki kontrastujące z chłodem sałaty, słowem bogactwo doznań i prawdziwa uciecha dla zmysłów. Sprawdźcie sami, czy nie przesadzamy.
Składniki na 2 osoby:
- 2 twarde gruszki np. odmiany Konferencja
- 4 świeże figi
- ok. 50 g win gron – różowych i białych, najlepiej bezpestkowych
- 100 g boczku surowego wędzonego
- 100 g sera lazur z niebieską pleśnią (może być także Gorgonzola)
- ok. 50 g orzechów włoskich
- 1 mix sałat
- kilka łyżek miodu lawendowego
- kilka łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- grzanki pszenne lub ziołowe (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od umycia wszystkich owoców. Ser lazur pokrój na kawałki wielkości 1×1 cm. Gruszki obierz ze skórki, następnie przetnij na połówki i wykrój z nich gniazda nasienne. Do środka każdej połówki włóż pokrojony ser lazur. Podobnie każdą z fig również przekrój na 2 części. Wszystkie owoce ułóż w naczyniu żaroodpornym, przed pieczeniem polej je miodem, oliwą, posyp tymiankiem, jeśli lubisz przypraw je do smaku solą solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego uprzednio do 180ºC.
Pieczenie:
Temperatura – 180 ºC z termoobiegiem
Czas – ok 10-15 minut
W czasie gry gruszki i figi się pieką przygotuj boczek. Patelnię rozgrzej i ułóż na niej boczek, aby danie nie było za tłuste nie dodawaj już żadnego tłuszczu bez dodawania tłuszczu. Zbędny tłuszcz wysmaży się z boczku, w ten sposób uzyskamy cudownie chrupiące, mięsne paseczki. Każdy plaster osusz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na 2 talerzach rozłóż miks sałat, a na nim winogrona oraz orzechy włoskie. Następnie przygotuj dressing, tak by był gotowy zanim owoce się upieką.
Dressing składniki:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
- sól i pieprz
Wszystkie płynne składniki umieść w naczyniu i mieszaj do połączenia, doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Teraz, kiedy wszystkie półprodukty są gotowe, czas by przygotować finalna sałatkę.
W miejsce grzanek możesz po prostu podgrzać kawałek bagietki w piekarniku lub użyć innego dowolnego dodatku.
„Ta sałatka cudownie łączy słony, słodki, kwaśny i wytrawny smak. Miękkie gruszki z serem lazur, pachnące tymiankiem i miodem lawendowym figi, chrupiący boczek i grzanki… Tyle aromatu, niezwykłych smaków i tekstur. Spróbujcie koniecznie, to jesień na talerzu”. Cooking Monster
0 komentarzy
zostaw komentarz