Sernik cynamonowy z miodem pojawił się w grudniu na blogu Kocie Łakocie , z którym mamy już wspólną historię owocnej współpracy. Podobnie jak w przypadku poprzednich publikacji i tym razem przepis okazał się wyśmienity. Ten sernik nie zawiera ani grama cukru podobnie jak inne przepisy znajdujące się na Blogu. Sernik będzie więc doskonałym słodkim deserem zwłaszcza dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych.
Składniki na spód:
- 150 g zmielonych migdałów
- 50 g erytrolu zmielonego na puder
- 1 białko jaja
- 25 g mąki graham (w wersji bezglutenowej można ją zastąpić mąką ryżową)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 25 g miękkiego masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego tłustego twarogu
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 4 całe jajka + 1 żółtko
- 2/3 szklanki erytrolu
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- mielony cynamon do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C, dużą blaszkę (np. piekarnikową) wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na spód (oprócz masła) wrzuć do miski i zagnieć, a następnie wyłóż ciasto na blachę i rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm. Potnij ciasto na mniejsze kawałki (kształt nie ma znaczenia, i tak później będziemy ciasto mielić) po czym piecz przez ok. 15 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto, tak by nadawało się do dalszej obróbki.
Wystudzone kawałki ciastka rozdrobnij w melakserze/blenderze na piasek. Dodaj do nich masło i ponownie zagnieć. Następnie taką gotową masę umieść na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
W dużej misce umieść wszystkie składniki na masę serową i zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód.
Tortownicę wstaw do piekarnika. Na spodzie piekarnika postaw też większą formę (najlepiej prostokątną) wypełnioną wrzątkiem – para woda sprawi, że sernik nie popęka. Piecz w 180°C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze przez 90 minut. Po upieczeniu wyjmuj z piekarnika stopniowo, tak by ciasto mogło powoli osiągnąć temperaturę pokojową.
Po wystudzeniu sernik wstaw do lodówki, przynajmniej na kilka godzin. Przed podaniem posyp wierzch ciasta cynamonem.
0 komentarzy
zostaw komentarz