Tarta to jedno z tych dań, które można podać na śniadanie, obiad lub kolację i zawsze będzie pasować. Propozycja tarty z kozim serem i cebulą nawiązuje do dań kuchni francuskiej słynącej z dań na bazie sera. Połączenie cebuli i miodu tylko z pozoru wydaje się zaskakujące. Cebula podczas pieczenia traci swoją ostrość i staje się słodka, miód natomiast te słodycz jeszcze podkreśla. Smak słodki kontrastuje z wyrazistym, słonym smakiem sera tworząc razem bardzo oryginalny bukiet. Polecany w przepisie miód lipowy jest jednym z bardziej wyrazistych w smaku, bywa określany jako lekko pikantny, z tego powodu będzie idealnie pasował do wytrawnej tarty.
Składniki
Na ciasto (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- szczypta drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
Na farsz
- 3 jajka
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 większa cebula
- 2 szczypty soli
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 100 g sałatkowego sera koziego
- listki świeżego rozmarynu do posypania
- miód lipowy do polania
Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, przyprawy i szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki. W głębokim naczyniu ubij trzepaczką jajka, dodaj jogurt, drobno pokrojony ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i rozmaryn, po czym wszystko razem wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość 5 mm, po czym przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Ponakłuwaj je widelcem i włóż na 30 min. do piekarnika. Kiedy ciasto się zarumieni wyjmij je z piekarnika i odstaw by nieco przestygło, a następnie wlej na nie przygotowaną masę.
Cebule obierz, pokrój w cienkie plastry, posól i ułóż na masie. Tak przygotowaną tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz 35 min. w temperaturze 190°C.
Serwuj na ciepło lub na zimno, posypaną rozmarynem i polaną miodem.
0 komentarzy
zostaw komentarz