BLOG

Tarta z kozim serem

Fot. Absolutniedobre.pl

Tarta to jedno z tych dań, które można podać  na śniadanie, obiad lub kolację i zawsze będzie pasować. Propozycja tarty z kozim serem i cebulą nawiązuje do dań kuchni francuskiej słynącej z dań na bazie sera. Połączenie cebuli i miodu tylko z pozoru wydaje się zaskakujące. Cebula podczas pieczenia traci swoją ostrość i staje się słodka, miód natomiast te słodycz jeszcze podkreśla. Smak słodki kontrastuje z wyrazistym, słonym smakiem sera tworząc razem bardzo oryginalny bukiet. Polecany w przepisie miód lipowy jest jednym z bardziej wyrazistych w smaku, bywa określany jako lekko pikantny, z tego powodu będzie idealnie pasował do wytrawnej tarty.

Składniki

Na ciasto (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
  • szczypta drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko

Na farsz

  • 3 jajka
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 większa cebula
  • 2 szczypty soli
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 100 g sałatkowego sera koziego
  • listki świeżego rozmarynu do posypania
  • miód lipowy do polania

 

Do miski wsyp mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło, jajka, przyprawy i szybko zagnieć. Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i włóż na 30 min. do lodówki. W głębokim naczyniu ubij trzepaczką jajka, dodaj jogurt, drobno pokrojony ser, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i rozmaryn, po czym wszystko razem wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na grubość 5 mm, po czym przełóż do wcześniej przygotowanej formy. Ponakłuwaj je widelcem i włóż na 30 min. do piekarnika. Kiedy ciasto się zarumieni wyjmij je z piekarnika i odstaw by nieco przestygło, a następnie wlej na nie przygotowaną masę.
Cebule obierz, pokrój w cienkie plastry, posól i ułóż na masie. Tak przygotowaną tartę wstaw ponownie do piekarnika i piecz 35 min. w temperaturze 190°C.
Serwuj na ciepło lub na zimno, posypaną rozmarynem i polaną miodem.

0 komentarzy
     leave a comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *