BLOG

Zupa krem z pieczonych buraków.

Fot. Aleksandra Wiertel IG@olasad.food

Zupy to ważna część naszej kuchni. Zwłaszcza w chłodnych porach roku są niezastąpione. Nic lepiej nie rozgrzeje niż porcja ciepłej zupy. Dziś w naszej kuchni proponujemy przepis na zupę krem z pieczonych buraków z dodatkiem opiekanej w miodzie fety według przepisu Oli z  IG@olasad.food

Składniki:

  • 600 g buraków, np. podłużnych
  • 1,2 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości korzeń pietruszki
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny lub warzywa z bulionu/rosołu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżka oliwy
  • 100 g fety
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • biały sezam
  • natka pietruszki
  • świeżo zmielony pieprz

Buraki umyj i szczelnie owiń w folię aluminiową, a następnie piecz przez 45 minut w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 200°C. Upieczone buraki rozwiń z folii i pozwól im wystygnąć. Piekarnik przestaw na 180 stopni w funkcji góra-dół i zabierz się za dalsze przygotowywanie potrawy. Zdejmij skórkę z buraków i pokrój je na kawałki. Cebulę, czosnek i korzeń pietruszki obierz, a następnie pokrój na mniejsze części. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy, następnie wrzuć na nią cebulę i podsmaż na złoty kolor, kolejno dodaj włoszczyznę, korzeń pietruszki, czosnek, oraz wcześniej przygotowane buraki. Zalej wszystko bulionem, obficie dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, po czym gotuj do miękkości przez około pół godziny. Kiedy wszystkie składniki się ugotują zblenduj je na gładki krem  podgrzewaj go jeszcze przez 15 minut. W tym czasie przygotuj dodatki do zupy. W naczyniu żaroodpornym umieść 2 łyżki miodu i 1 łyżkę oliwy zmieszaj je razem na gładki sos, a następnie obtocz w nim kawałek fety, następnie posyp ser sezamem i piecz przez 10-15 minut.

Zupę krem podajemy z pokruszonym serem, posiekaną natką pietruszki, odrobiną oliwy i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!

0 komentarzy
    zostaw komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.