Chałka z miodem i kokosem to propozycja, którą opracowała dla nas Monika, która publikuje swoje przepisy i niesamowicie piękne zdjęcia na IG @palcem_po_talerzu. To właśnie te zdjęcia, które są niemalże jak barokowe obrazy martwych natur mistrzów holenderskich stały się początkiem naszej współpracy. Sam przepis jest genialny w swojej prostocie i co kochamy w nim najbardziej należy do kategorii „smaki dzieciństwa”. Taką chałkę można z powodzeniem podać na śniadanie, ale autorka poleca ją również w towarzystwie lodów jako deser.
Składniki:
- 300 g chałki (4 kromki)
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 g miodu nektarowego wielokwiatowego
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do natarcia formy
- Wiórki kokosowe do obtoczenia chałki
- Ulubione owoce np. po 2 garści malin i borówek
Wykonanie:
Chałkę pokrój na cztery równej grubości plastry tak około 3 cm. Mleko, miód i jajka umieść w miseczce i wymieszaj dobrze ze sobą, a następnie włóż do nich chałkę. Pozostaw ją do namoczenia tak około 3 min z każdej strony. Wiórki kokosowe wysyp na talerz i obtoczyć w nich namoczoną chałkę. Przygotuj formę do zapiekania, nasmaruj olejem kokosowym, a potem ułóż w niej chałkę, możesz jeszcze posypać górę wiórkami kokosowymi i dodać owoce. Wstaw całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i piecz przez 35 minut z termoobiegiem. Podawaj na gorąco.
0 komentarzy
zostaw komentarz