Lody bakaliowe z miodem wielokwiatowym to propozycja, którą opracowała dla nasCzarna Wisienka. Przygotowane są na bazie śmietanki, gęstego jogurtu naturalnego i mleka. Całość posłodzona jest Miodem Wielokwiatowym, który sprawia, że lody smakują jak z najlepszej lodziarni.
Składniki ( na ponad 0,5 litra lodów):
- 300 ml śmietanki 30%
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
- 5 łyżek mleka
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- ok. 120 g bakalii
Wyknanie:
Śmietankę dokładnie wymieszaj z jogurtem, mlekiem i miodem wielokwiatowym oraz opcjonalnie z aromatem. Przelej masę do pojemnika z pokrywką. Włóż pojemnik z masą lodową do zamrażarki na ok. 2h. Następnie przygotuj dodatki. Duże bakalie posiekaj, a rodzynki jeżeli lubisz zalej rumem. Po 2h wyciągnij masę z zamrażarki i wymieszaj. Dodaj bakalie. Ponownie wymieszaj. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. Kiedy deser jest gotowy wyciągnij go z zamrażarki na ok. 15 min. przed planowanym podaniem.
0 komentarzy
leave a comment