Ciasto z morelami i miodem powstało dzięki współpracy z makecookingeasier.pl. Przepis na nie jest prosty i szybki, a samo ciasto dzięki połączeniu twarogu, moreli i miodu wychodzi bardzo wilgotne. Jak pisze sama autorka ciasto jest długo świeże i można śmiało częstować się nim przez kilka dni.
Składniki:
- (forma o średnicy 26 lub 29 cm)
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 250 ml maślanki
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4-5 morel
- 6 łyżek twarogu (najlepiej tłusty)
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
Wykonanie:
Przystępując do pieczenia, pamiętaj, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. To naprawdę ważne i faktycznie decyduje o tym, czy unikniesz zakalca.
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Następnie w oddzielnej misce utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem na puszystą masę – miksuj przez około 4-5 minut. Gdy masa się zwiększy i napowietrzy, dodaj jajka i esencję waniliową oraz maślankę na zmianę z wymieszaną mąką z proszkiem do pieczenia. Na tym etapie mieszaj ciasto za pomocą szpatułki. Chodzi o to by wymieszać cisto tylko do połączenia się składników. Gotową masę przełóż do natłuszczonej formy, a na wierzchu rozłóż twaróg wymieszany z miodem oraz połówki owoców.
Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 50 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Kiedy ciasto jest upieczone ciasto wyjmij je z piekarnika i pozostaw w formie na parę minut. Przed podaniem polej je miodem.
0 komentarzy
leave a comment