Batoniki kokosowe w wersji domowej to smaczna przekąska dla, dla małych i dużych. Są dość proste w przygotowaniu, nie wymagają pieczenia, chociaż proces pokrywani batoników czekoladą może wymagać nieco praktyki. Recepturę na batoniki opracowała dla nas Aleksandra Sadłowska, która publikuje swoje przepisy i piękne zdjęcia potraw na Instagramie @a_sad07, znajdziecie ją również w naszej książce kucharskiej “Miodowy przepisownik – Przepisy polskich blogerek”
Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- 4 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego
- schłodzona puszka mleka kokosowego, co najmniej 80% tłuszczu
- 200 g gorzkiej czekolady
Wykonanie
Wiórki, miód, olej i stałą część mleka kokosowego połącz w misce, do uzyskania zwartej masy. Duży talerz wyłóż papierem do pieczenia. Z kokosowej masy uformuj podłużne batoniki (powinno ich być około 10) i ułóż je na przygotowanym talerzu. Schłodź w lodówce przez około 20 minut.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Pojedynczo zanurzaj w niej batoniki. Przekręcaj nimi tak, by całe były pokryte czekoladą. Najlepiej robić to szczypcami kuchennymi. Oblane czekoladą batoniki odłóż na kratkę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia. Ponownie schłodź w lodówce do momentu, aż czekolada zastygnie.
0 komentarzy
leave a comment