Miód i migdały to składniki doskonale znane wielu kuchniach, chętnie wykorzystywane do przygotowania rozmaitych deserów i słodkich przekąsek. U nas będą to ciasteczka z mąki migdałowej, w których cała słodycz pochodzi tylko i
wyłącznie z miodu.
Składniki:
- duże jajko
- 2-3 łyżki miodu
- łyżka miękkiego masła
- 200 g mąki migdałowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka soku z cytryny
- łyżka cukru waniliowego
- cukier puder
Wykonanie:
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 170ºC. Jajko ubij z cukrem na jasną, pienistą masę,
po czym dodaj pozostałe składniki i zmieszaj do połączenia. Przygotowane ciasto wstaw na 30 min. do zamrażarki, po czym wyjmij i uformuj z niego małe kulki o średnicy około 4 cm. Obtocz każdą z kulek w cukrze pudrze i ułóż na blasze lekko spłaszczając dłonią. Wstaw blachę do piekarnika i piecz 15 min. Wyjmij i wystudź na metalowej kratce. Podawaj po całkowitym ostygnięciu.
Migdały to nasiona migdałowca zwyczajnego, rośliny pochodzącej z Azji, skąd do Europy została sprowadzona przez Greków już w średniowieczu. Znane są dwie odmiany migdałów: migdały słodkie, które można bezpiecznie jeść nawet
na surowo oraz migdały gorzkie, które zawierają amigdalinę. To właśnie z niej wydziela się jedna z bardziej znanych trujących substancji, czyli kwas pruski. Pierwszy rodzaj migdałów znalazł zastosowanie przede wszystkim w kuchni, drugi w przemyśle kosmetycznym. Obie odmiany zawierają cenne minerały i witaminy, potas, cynk, mangan, witaminę E, żelazo, kwas foliowy, miedź, potas, witaminy z grupy B, magnez, błonnik, ryboflawinę i niacynę.
1 komentarz
leave a comment