Pieczone warzywa to wyjątkowo smaczny i zdrowy sposób przygotowania posiłku. Proces pieczenia uwydatnia naturalną słodycz warzyw, nadając im delikatną karmelową nutę. Niemal wszystkie warzywa nadają się do pieczenia, ale najlepiej smakują marchewki, ziemniaki, cukinia, papryka, bakłażan i właśnie kalafior. Pieczone warzywa zachowuje większość wartości odżywczych, co sprawia, że danie jest bogate w witaminy, minerały i błonnik, przy tym doskonale się prezentuje się na talerzu dzięki złocistej skórce i intensywnym kolorom. Pieczone kalafiory można podać jako samodzielne danie, dodać do sałatek, makaronu lub podać jako dodatek do mięsa czy ryby. To prosty sposób na zdrowe i apetyczne danie, które zadowoli zarówno podniebienia, jak i zmysł wzroku.
Składniki:
- 1 średni kalafior
na marynatę
- 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pikantnej papryki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kminu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 80–100 ml oleju sezamowego
Wykonanie:
Kalafior umyj i podziel na mniejsze różyczki. W misce przygotuj marynatę mieszając wszystkie przyprawy z oliwą. Wrzuć do niej różyczki kalafiora i dokładnie wymieszaj dłonią, tak aby cały sos pokrył kalafiora. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż kalafiora po czym włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 20-30 min. W połowie pieczenia zamieszaj, aby kalafior równomiernie się zrumienił. Podawaj solo lub z ziemniakami i jajkiem sadzonym.
0 komentarzy
leave a comment